Hovedside > KOMMENTAR

SISTE DEBATT:

10.2.2011
Harald Fagerhus
Vi trenger en religiøs lavalder!

10.2.2011
Martin Knutsen
Frie v.s gode valg?

14.1.2011
Morten Horn:
Myter om helse – og skepsis

15.12.2010
Rune Vik-Hansen
Hva er metafysikk?

15.12.2010
Ole P. Lien:
Tro uten følelser er troløshet

3.12.2010:
Ronnie Johanson:
Al-Kubaisi fortjener vår støtte

16.11.2010
Iver Dreiås:
HEF's Giordano Bruno

28.10.2010:
Sara Azmeh Rasmussen:
En sen beklagelse til HEF

26.10.2010
Bente Sandvig:
Svar til Hadia Tajik

26.10.2010
Didrik Søderlind:
Svar til Roger Christensen

18.10.2010
Roger Christensen:
Klisjeer om Sverigedemokraterna

plain box

Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

Redaksjonelt stoff i Fritanke.no står ikke nødvendigvis for Human-Etisk Forbunds regning.

plain box Kontakt
Telefon: 23156020
Fax: 23156021
plain box Besøksadresse
Humanismens Hus
St. Olavs gt. 27
Oslo
plain box Postadresse
Pb 6744, St. Olavs plass
0130 Oslo
plain box Ansvarlig redaktør
Kirsti Bergh
bergh {@} human.no
plain box Journalist
Even Gran
gran {@} human.no

KOMMENTAR

Stjernebedrifter

Astrologi er tøv i teori og praksis, men likevel vender til og med bedriftsledere seg til astrologien for råd. Selv NRK lar astrologer slippe til for å synse om landets økonomiske framtidsutsikter. (15.2.2011)

Les mer


Skrekkens religion

Tabloidpressen skriver om «skrekkens hus» i Alvdal, hvem skriver om «skrekkens religion»? Det som foregår i den nye karismatiske verdenskirke er en rystende skam, et sykelig overgrep mot barn i enorm skala, skriver Levi Fragell. (7.2.2011)

Les mer


Ikke alle «frie valg» er gode

Når hijabjentene foretar «frie valg» som skrur likestillingen tilbake for alle, må de tåle motbør. (31.1.2011)

Les mer


Paven liker deg ikke

Hver 1. januar markerer den katolske kirken en verdensdag for fred – utvilsomt en sympatisk idé. I år tok pave Benedict XVI opp livssynsbasert undertrykkelse. Som han misliker. Men liker likevel. (25.1.2011)

Les mer


Sperr legene inne!

– Sperr gjerne inne alle leger. Steng gjerne alle sykehus. Det vil ikke ha noen vesentlig innvirkning på nordmenns gjennomsnittlige levealder eller helsetilstand! (11.1.2011)

Les mer


Ingen mennesker er ulovlige

– Mens de fleste andre EU-land har gjennomført ulike former for regulariseringer av papirløse immigranters opphold, tillater Norge en voksende underklasse av rettighetsløse mennesker. (9.10.2010)

Les mer


Religionsdebatten etter nyateismen

Nyateismen var et friskt pust, men nå trenger vi en ny tilnærming, skriver Caspar Melville, redaktør for det britiske magasinet New Humanist. (7.12.2010)

Les mer


Tre nye grunner til å like sola

KOMMENTAR: I disse tider er det godt å minne seg selv på at sola snart snur. Ventetida kan vi korte ned med å grunne over noen interessante fakta om sola, skriver astrofysiker Øystein Elgarøy. (1.12.2010)

Les mer


Frykten for å bli stemplet som intolerant

Er det intolerant å klage på bråkete kristne bønnemøter som varer hele natta, og muslimske bønnerop som vekker deg klokka halv seks, spør Yemi Ademowo Johnson (25.11.2010)

Les mer


Når det regnar på presten

Einar Gelius er i trøbbel. Eller i deep shit, alt ettersom. Men dèt har ikkje noko med religionsfridom å gjera. (18.11.2010)

Les mer


Bakkevig burde vite bedre

– Dersom man ikke kan kritisere samarbeidspartnere uten å bli beskyldt for manglende respekt, bør kanskje dialog- og samarbeidsprioriteringer vurderes på nytt av HEFs styrende organer. (12.11.2010)

Les mer


Tvilsomt forsvar for ytringsfriheten

– Det er ytringsfriheten som taper når forsvaret av den røres sammen med islamkritikk, skriver Helene Lindqvist. (10.11.2010)

Les mer


Nabintu Herland er først og fremst kristenaktivist

Hanne Nabintu Herland skyver tittelen «religionshistoriker» foran seg. Men boken hennes etterlater ingen tvil. Hun er først og fremst kristenaktivist, skriver Øyvind Strømmen. (5.11.2010)

Les mer


Ateister kan nyte åndelighet

En del ateister får krampe så fort «spiritualitet» og «ateisme» nevnes i samme setning, men jeg tror åndelighet for oss gudløse er den ultimate blasfemi, skriver Ida Jackson. (22.10.2010)

Les mer


Frustrasjon og håp i kampen mot hekseforfølgelser

Aktivistene som bekjemper hekseforfølgelse av barn i Nigeria anklages både for å være Satans utsendinger og for å overdrive problemet.  (14.10.2010)

Les mer


Det smittende engasjementet

– Selv ett tettpakket helgeseminar klarer ikke å drepe engasjementet,  tross vanskelige tema, tidlige morgenøkter og lite søvn, skriver HU-leder Dan-Raoul Husebø Miranda om sine medlemmer. (29.9.2010)

Les mer


Svenskene kan skylde seg selv

I vårt naboland sitter det mildest talt grumsete partiet Sverigedemokraterna i Riksdagen med 20 mandater. Det er ikke så mye å være overrasket over. (24.9.2010)

Les mer


Universet – en gratis lunsj uten vert?

– Gud er ikke nødvendig for å forklare universet. Stephen Hawkings modell er omtrent så nær vi kan komme en fullstendig forklaring av universets eksistens, skriver Øystein Elgarøy. (16.9.2010)

Les mer


Uønskede ytringer og sunne samfunn

Begrensninger på ytringsfriheten er ofte motivert av de beste hensikter, enten formålet er å hindre diskriminering, sikre stabilitet eller motvirke terrorisme, skriver leder for Menneskerettighetsakademiet, Lillian Hjorth. (10.9.2010) 

Les mer


Tendensiøs vrenging på tall fra KIFO

– I framtiden vil det bli vanskeligere for meg å stole på KIFO, skriver Even Gran. Han har gått en del av påstandene til religionsforskerne etter i sømmene. (3.9.2010)

Les mer


Islamdebattens lakmustest

– Motstanden mot moskeen på nedre Manhattan er krenkende. Den krenker en helt sentral vestlig verdi, nemlig religionsfriheten, mener Øyvind Strømmen. (25.8.2010)

Les mer


Selvvalgt behandlingsstopp kan noen ganger være en god løsning

– Det offentlige bør legge til rette for at folk kan få lagt ut sitt livstestamente på nettet, slik som i Danmark, mener Kari Vigeland. (28.6.2010)

Les mer


Undring er oppskrytt

– Jeg ble forsker fordi jeg liker å løse gåter, ikke fordi jeg drømte om å gå rundt med et forbløffet uttrykk i ansiktet.  Det gjør jeg nesten alltid allikevel, skriver Øystein Elgarøy. (22.6.2010)

Les mer


Har religionene monopol på "undring"?

Vitenskapen er basert på undring, ydmykhet og åpenhet. Likevel gir oppegående folk inntrykk av at man må åpne seg for det religiøse for å "undres". Hvorfor? spør Even Gran. (7.6.2010)

Les mer


Rasespørsmålet

Rasespørsmålet er igjen på dagsordenen. Det er det liten grunn til å hisse seg opp over, skriver livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind. (20.5.2010)

Les mer


Når begynte universet?

Kosmologi er inne i en spennende fase der nye observasjoner og eksperimenter gjør oss i stand til å nærme oss svar på fundamentale spørsmål om universet vi lever i, skriver Øystein Elgarøy. (7.5.2010)

Les mer


Tvilsomme frihetskjempere

– Det er foruroligende at Frp lar seg inspirere av den amerikanske tea party-bevegelsen, skriver Øyvind Strømmen. Han tegner et bilde av en ytterliggående høyrebevegelse. (30.4.2010)

Les mer


Ateist-klabb for Clegg

Det er ikke bare i USA det er et problem for politikere å bli stemplet som ateist. Nå ror den britiske utfordreren Nick Clegg så godt han kan, skriver Even Gran. (27.4.2010)

Les mer


Gla’humanistene

Lars Petter Helgestad fikk ikke tilslutning til sin "humanismefasit" på samling i Humanistisk ungdom i januar. (21.4.2010)

Les mer


Den hellige boken – ondets rot

Fra starten av 1800-tallet ble bibelkritikken selve grunnlaget for et stort antall fritenkerforeninger i Vesten. Den store utfordringen i dag er å ta det samme oppgjør med islam, mener Levi Fragell. (14.4.2010)

Les mer


Nigeria-massakre var religiøst motivert

Massakrene på over 500 landsbyboere i Nigeria i mars var først og fremst religiøst motivert, mener Yemi Ademowo Johnson. (8.4.2010)

Les mer


Om vaksinasjon og verdensbilder

– Meslinger og tuberkulose er i vekst. Felles for områdene der dette skjer, er at de er tett befolket av antroposofer og mennesker med alternativ livsstil, skriver Ida Jackson. (25.3.2010)

Les mer


En del uholdbarheter i artikkelen "Sekulærhumanistisk tankespinn"

Torleiv Haus går til angrep på "sekulærhumanismen" på Verdidebatt.no. Her får han svar fra spesialrådgiver i HEF, Kjartan Selnes. (8.3.2010)

Les mer


Er vi på individet eller trossamfunnets side?

Hvis ikke Human-Etisk Forbund våger å erkjenne at vi ønsker å liberalisere religionen, hvem skal våge det da?, spør Kaja Melsom. (24.2.2010)

Les mer


Hvorfor jeg ikke er astrolog

– Astronomer har et spesielt ansvar for å stadig påminne folk om at astrologi er tøv.  Jeg tror vi har vært for slappe på dette området de siste årene, skriver Øystein Elgarøy. (18.2.2010)

Les mer


Geert Wilders - anti-politikkens meister

Geert Wilders er verken ein liberalar eller ein forsvarar av ytringsfridomen. Difor er det noko ironisk over at tilhengjarane hans kjempar for ytringsfridom, skriv Øyvind Strømmen. (11.2.2010)

Les mer


Var jordskjelvet på Haiti en himmelsk straff?

Jordskjelvet på Haiti har fremkalt et ras av teologiske spekulasjoner og religiøse reaksjoner. Var jordskjelvet på Haiti en himmelsk straff? spør Norunn Kosberg. (3.2.2010)

Les mer


Dødshjelp sparer liv!

– Mange liv kunne vært forlenget om pasienter visste at muligheten til en lovlig og verdig utvei var mulig når situasjonen ikke lenger er til å holde ut, skriver Levi Fragell. (27.1.2010)

Les mer


Konspirasjonsteoretisk trendbarometer

Her presenterer HEF-rådgiver Didrik Søderlind dagens heteste konspirasjonsteorier. – Igjen har det blitt trendy å skylde på jødene, skriver han. (22.1.2010)

Les mer


Takk for kritikk av humanismen

Kritisk refleksjon rundt humanismen bør være del av det å være humanist, og Jon Kvalbeins humanismekritikk blant det bedre jeg har lest fra norsk konservativt kristent hold, skriver Didrik Søderlind. (8.1.2010)

Les mer


Afrikanske homofile i klemma

På fredag debatterer det ugandiske parlamentet et lovforslag som vil gi dødsstraff for homofile handlinger. Afrikanske holdninger til homofili er dessverre fortsatt preget av forakt, skriver Yemi Ademowo Johnson. (17.12.2009

Les mer


Ratatouille av nasjonal identitet, burka og integrering

Er hensikten med Frankrikes nasjonale identitetsdebatt å samle franskmenn på tvers av religiøse, etniske og sosiale skillelinjer eller er dette nok en knyttneve rettet mot landets muslimske minoritet? (10.12.2009) 

Les mer


Et spark til det sorte fåret

Det sveitsiske minaretforbudet handler ikke om kampen for sekularisme i Europa, men er en seier for sveitsiske isolasjonister og konservative kristne, skriver Øyvind Strømmen. (3.12.2009)

Les mer


Vil menneskeverdet oversvømmes av eldrebølgen?

Dersom jeg blir ute av stand til å yte noe tilbake til mine nærmeste, men være en klar belastning for dem, hvordan vil jeg da oppleve mitt menneskeverd?, spør Kari Vigeland. (26.11.2009)

Les mer


Sofistikert teologi

– De sofistikerte teologenes påstander opprører meg. Hvor var de da jeg som barn hørte flammende taler om dommedag og helvete? spør Øystein Elgarøy. (19.11.2009)

Les mer


La kirken være kirke, og la skolen være skole

– Skolen er for alle, men ikke alle er lutheranere. Derfor må vi ta avstand fra ideen om at den lutherske statskirkekristendommen er noe allment, skriver Hans Christian Nes. (12.11.2009)

Les mer


Noen ganger må man bare holde kjeft

Jeg har rett, jeg har rett, jeg har rett, jeg har rett! Javisst har du det. Men noen ganger må du bare holde kjeft, skriver Even Gran. (5.11.2009)

Les mer


Trengs en internasjonal blasfemidag?

Den internasjonale blasfemidagen ble nylig markert. Må en slik dag markeres ved å lage provoserende tegneserier om religion, lurer nigerianske Yemi A. Johnson. (30.10.2009)

Les mer


Det finnes ingen jomfrudom

Ideen om jomfruer og jomfruhinner lever godt også i vår vestlige sfære, ikke bare hos de «middelalderske» muslimene, skriver Ida Jackson. (15.10.2009) 

Les mer


Teologer kan ikke avvise diskusjon om guds eksistens

Hvis teologene har rett i at det er irrelevant å diskutere guds relle eksistens, er det ingen grunner til å ta den angivelig gudegitte moralen på alvor, skriver Lars Gule. (13.10.2009)

Les mer


En humanistisk kunst?

Vi må selv skape mening og sammenheng i vår tilværelse. Der spiller kunsten en avgjørende rolle, skriver Arnfinn Pettersen. (5.10.2009)

Les mer


Dialogmuslimen som ble ekstremist

Mohamed Omar var kritikerrost poet og moderat muslim. Nå kaller han seg islamist, har Iran som ideal og vil rense Sverige for feminisme og liberalisme. Hva i all verden skjedde?, spør Didrik Søderlind. (1.10.2009)

Les mer


Vårt pirk gir resultater

– Når vi har pirket lenge nok, oppnår vi ofte forandringer av noe som ettertiden ser på som kuriøst og underlig, skriver Jens Brun-Pedersen. (29.9.2009)

Les mer


Farvel, Jesus?

– Det virkelig spesielle med stortingsvalget 2009 er at Kristelig Folkeparti har gjort et elendig valg, skriver Øyvind Strømmen. (24.9.2009)

Les mer


I sentrum eller ikke – når skal astronomene bestemme seg?

Siden Kopernikus har astronomene ment at vi ikke befinner oss på noe spesielt sted i universet. Men nå begynner noen å tvile. Kan tankene ha noe for seg, spør Øystein Elgarøy. (8.10.2009)

Les mer


Religion - ikke privatsak i politikken?

Det er beklagelig at det gamle ideal om skjerming av privat tro i offentlig virke nå sviktes også av sosialdemokratiet, skriver Levi Fragell. (17.9.2009)

Les mer


Afrikanere like glad i ytringsfrihet som alle andre

Flertallet av afrikanere verdsetter ytringsfrihet i like stor grad som andre moderne verdensborgere - da må de stå opp for den, skriver den nigerianske humanisten Yemi Ademowo Johnson. (16.9.2009)

Les mer


Valget drukner i reklamebabbel

VALG 2009: – En person som prater piss forholder seg utelukkende til hvordan budskapet hennes vil bli mottatt, skriver Ida Jackson. (10.9.2009)

Les mer


Når magi dreper barn

Det er ille nok med behandlingsformer som ikke virker. Det er direkte forferdelig når behandlingsformene dreper barn, skriver Didrik Søderlind. (3.9.2009)

Les mer


Hvorfor jeg meldte meg ut av Ramadan

Muslimenes fastemåned Ramadan er en tid hvor man i praksis spiser mye mer enn ellers, skriver Walid al-Kubaisi. (27.8.2009)

Les mer


Den store ryddesjauen – nesten

– Hvis staten virkelig ville rydde opp, kunne selvangivelsen ha blitt brukt til å be folk bekrefte/avkrefte medlemskap i Den norske kirke, skriver Kirsti Bergh. (11.8.2009)

Les mer


Stalins siste disipler

Stalin har stadig disipler og Mao læresvenner – i et av verdens frieste, mest egalitære og mest demokratiske land, skriver Øyvind Strømmen. (25.6.2009)

Les mer


Litt om ingenting og fysikkens lover

KOMMENTAR: – Det må være lov å si, uten å bli beskyldt for å være arrogant, at naturlovene er mer fundamentale enn Norges lover, skriver Øystein Elgarøy. (18.6.2009)

Les mer


Humanister og religionskritikk

- Jeg føler meg moralsk forpliktet til å stille meg på de radikale humanistenes side, skriver Levi Fragell. (11.6.2009)

Les mer


Hijab og andre håpløsheter

KOMMENTAR: - Kan alle dere som inviterer meg til facebookgrupper med navn som "Nei til brenning av hijab!" og "Heia hijabbrenning!" ta dere en bolle. Jeg melder meg ut! (8.6.2009)

Les mer


En Hitler-beundrer reiser hjem

Litteraturfestivalen på Lillehammer og TV2 har vært skremmende naive. De har gitt David Irving det alle ekstremister higer etter, nemlig anerkjennelse og respekt, mener Arnfinn Pettersen. (2.6.2009)

Les mer


Humanister bør ikke støtte aktiv dødshjelp

KOMMENTAR: Aktiv dødshjelp handler ikke bare om hvordan vi som enkeltmennesker vurderer vårt menneskeverd, skriver overlege og HEF-medlem Morten Horn. (28.5.2009)

Les mer


Jaktsesong på muslimer

- Debatten rundt innvandring og islam - det er langt på vei samme debatt - er dessverre en av de mest forsøplede verdidebattene i Norge, skriver Didrik Søderlind. (22.5.2009)

Les mer


De tror fremdeles at jorden er flat

En muslimsk ungdomsgruppe møtte imamen og diskuterte sannheten, og imamen advarte dem mot skolens lære, skriver Walid al-Kubaisi. (14.5.2009)

Les mer


Straffelovens "dødshjelpparagrafer" er utdaterte

70 % av befolkningen er for rett til legeassistert selvmord. Kari Vigeland mener tiden er moden for å endre "dødshjelpsparagrafene" når Straffelovens tredje del nå skal behandles. (7.5.2009)

Les mer


Monsens metode

Fritt Ords Pris: Det er ikke Nina Karin Monsens meninger som er problemet, det er måten hun argumenterer på, skriver Arnfinn Pettersen. (30.4.2009) 

Les mer


Republikansk konspiranoia

- Amerikansk høyreside gir seg nå hen til den samme selvdestruktive paranoiaen som herjet deler av amerikansk venstreside i Bush-årene, skriver Øyvind Strømmen. (23.4.2009)

Les mer


Barberen fra Ockham

- Er det romvesener fra Proxima Centauri eller guttungen som er årsaken til at det er kakesmuler på gulvet? spør Øystein Elgarøy. (15.4.2009)

Les mer


Paven undergraver HIV/AIDS-arbeidet

Min erfaring som humanist og HIV/AIDS-aktivist har lært meg at religiøs tilhørighet spiller ingen rolle for om ungdom er seksuelt aktive eller ikke, skriver Yemi Ademowo Johnson. (6.4.2009) 

Les mer


Dialog er ikke uforpliktende pludring

KOMMENTAR: - Hvorfor er det et tegn på svakhet å tillate tvil eller å endre mening? spør Kaja Melsom. Hun forsvarer dialogen etter en opphetet hijabdebatt. (24.3.2009)

Les mer


En prat med Jesus

KOMMENTAR: Ida Jackson har tatt en prat med Jesus. - Hvorfor sluttet du å tro på meg? spør han. (16.3.2009)

Les mer


Totalitært forslag fra SV

KOMMENTAR: - Disse autoritære tendensene har jeg lite sansen for. Det er dessverre en reim av illiberalitet i partiet mitt, skriver Even Gran. (11.3.2009)

Les mer


Problematisk å forene kristen tro med Darwin

KOMMENTAR: Det kan være mer problematisk enn mange tror å forene kristen tro med det Darwin lærte oss, antyder professor Øystein Elgarøy på Darwins 200-årsdag. (12.2.2009)

Les mer


Hijab er islamismens uniform

KOMMENTAR: Det flerkulturelle samfunn blir ikke mer flerkulturelt om politiet tillater hijab til uniformen. Snarere er det et bevis på at det flerkulturelle samfunn har mislykkes, skriver Walid al-Kubaisi. (11.2.2009)

Les mer


FN i lomma på muslimene?

- Muslimske land bruker FN som et verktøy til å svekke grunnleggende menneskerettigheter, skriver Even Gran. (30.1.2009)

Les mer


- Uansvarlig utredningsarbeid

Ny "blasfemiparagraf": Dette er i sum uansvarlig og mangelfullt politisk og juridisk utredningsarbeid. Som alltid er det ikke gode intensjoner, men kunnskaper om sannsynlige konsekvenser som trengs, skriver Ole P. Lien. (28.1.2009)

Les mer


Arendalitter og amalekitter

KOMMENTAR: - Arendalitter som mener Bibelen formidler kristen og humanistisk arv, burde sjekke ut hva Bibelen mener bør gjøres med amelekittene, skriver Øyvind Strømmen. (22.1.2009)

Les mer


Sterke følelser må kunne kritiseres

Å skulle svare på religionskritikk var slitsomt. "Ikke kom her og bry med meg bibelsitater og korstog. Jeg tror bare på Jesus, jeg!", skriver Ida Jackson. (16.1.2009) 

Les mer


Et gammelt spøkelse i Oslos gater

Samme hva man måtte mene om krigen i Gaza, forsvarer det ikke at guttunger går på jødejakt i Oslos gater. Antisemittisme er et problem vi må ta på alvor, skriver Arnfinn Pettersen. (14.1.2009)

Les mer


Lykkeligere av finanskrisa?

Julehandelen tyder visst ikke på at finanskrisa har slått inn, men norske intellektuelle gleder seg til den forandrer oss fra overflatiske konsumenter til inderlige og glade medmennesker. Lite sannsynlig, mener Kaja Melsom. (16.12.2008)

Les mer


Sharia-lovene må sekulariseres

Menneskerettighetene 60 år i dag: - For humanister er sekularisering av sharia-lovene en av de viktigste menneskerettighetsutfordringene, skriver den nigerianske humanisten Yemi Ademowo Johnson. (10.12.2008) 

Les mer


Debattinnlegget KrF burde ha skrevet

Jens Brun-Pedersen har utnevnt seg selv til KrF-politiker, og har skrevet forslag til et debattinnlegg som er mer i tråd med det KrF han ønsker seg. (9.12.2008)

Les mer


Ok, Snåsamann, vis oss hva du kan

- Det er nå satt i gang to forskningsprosjekter som skal undersøke Snåsamannens evner. Det er flott! Jeg håper forskningen vil vise at påstandene er riktige, skriver Even Gran. (2.12.2008)

Les mer


Politiet må styrkes - også etisk!

- Ville vi fått en "politistat" om politiet hadde hatt ressurser til å rusle litt rundt ved fotballøkkene og handlesentrene i bydelene? spør Levi Fragell sine antiautoritære, politiskeptiske venner. (28.11.2008)

Les mer


En humanists guide til Alternativmessen

Spåkonens uttalelser hva angikk min fortid stemte overhodet ikke. Om fremtiden sa hun bare positive ting; ting jeg gjerne kan tenke meg å høre, men som sannsynligvis ikke har rot i virkeligheten. (26.11.2008)

Les mer


Religion er ikke gjennomsyret av fasitsvar

Det er ikke til å nekte for at troen på en Gud virker forlokkende på mange av oss ikke-troende, skriver Didrik Søderlind. (21.11.2008)

Les mer


Politikerne vet ikke hva "kristen og humanistisk" betyr

- Det later ikke til at politikerne vet hvordan "vår kristne og humanistiske arv" skal forstås. Likevel skriver de det inn i Grunnloven, skriver Lars Petter Helgestad. (19.11.2008)

Les mer


Slik blir du en troverdig spådame

...eller avslører triksene til sjarlatanene rundt deg. Ida Jackson gir deg en oppskrift i seks punkter for hvordan du kan utnytte det voksende markedet for spådamer. (13.11.2008)

Les mer


En seier for fornuften

Obamas valgseier gir kommentator Øyvind Strømmen håp: Kanskje kan den selvdestruktive paranoiaen som herjer blant mange amerikanske radikalere endelig svinne hen? (5.11.2008) 

Les mer


Er det greit med islamistisk holocaustbenekting?

David Irving fikk ikke komme til Norge, men nylig besøkte holocaustbenektende islamister Oslo med støtte fra UD. Hvorfor? spør Walid Al-Kubaisi i denne kommentaren. (30.10.2008)

Les mer


Nordmenn blir lykkeligere

Velstandsøkning så ikke ut til å gjøre nordmenn mer lykkelige. Men de siste årene har faktisk lykkenivået steget og verdiene våre gått i mer idealistisk retning, skriver Kari Vigeland. (23.10.2008) 

Les mer


Hekseforfølgelser skaper økt fattigdom

KOMMENTAR: Heksetro og drap på "hekser" i Afrika er en utfordring knyttet til kampen mot fattigdom som angår humanister både i Afrika og ellers i verden, skriver den nigerianske humanisten Yemi Ademowo Johnson. (17.10.2008)

Les mer


- De "så" at jeg var kristen

I går var Even Gran med på opptak til en ny runde i TVNorges "Jakten på den 6. sans". Han ble egentlig bare overbevist om en ting: Han ser ut som en prest. (14.10.2008)

Les mer


Overmenneskene fra gutterommet

"Humanity is overrated," uttalte begge de finske skoleskyterne. Noen ungdomsdrap har en tydelig ideologisk komponent. Bli kjent med misantropiens merkelige verden. (26.9.2008)

Les mer


Ytringsfrihet i Det Godes tjeneste

- Man skal være meget forsiktig med å avfeie andres meninger som "skadelige", skriver Arnfinn Pettersen. Han advarer mot venstresidas forsøk på å kneble og latterliggjøre de som "ikke er for Det Gode". (25.9.2008)

Les mer


Tenk positivt - alt er din feil!

The Secret begynner å bli en sosialt akseptert vrangforestilling å ha. Fri tankes nye kommentator Ida Jackson peker på hvorfor det er problematisk. (18.9.2009)

Les mer


En gammel konspirasjonsteori

Sju år med utrolige konspirasjoner: 9/11-teoriene har arvet mye fra tidligere - og enda mer åpenbart ubehagelige - konspirasjonsteorier, skriver Øyvind Strømmen. (11.9.2008)

Les mer


Dette burde aldri ha skjedd

KOMMENTAR: Bostad-utvalget har kommet fram til en historisk og vakker enighet mellom folk som står hverandre fjernt. Så gårsdagens høring kunne vi fint ha klart oss uten, skriver Even Gran. (9.9.2008)

Les mer


Religionsdialog uten pludder

Muslimske Mohamed og kristne Mikael tør snakke om elefantene i glassbutikken. Deres dialogbok Vem är du? En muslim och en kristen samtalar imponerer humanisten Didrik Søderlind. (4.9.2008)

Les mer


Ateist og agnostiker - to sider av samme sak

Mange humanister har avstått fra å kalle seg ateister fordi ateisme er blitt definert av religiøse forkynnere som en innskrenket og endimensjonal posisjon, skriver Levi Fragell. (29.8.2008)

Les mer


Tåler HEF urett mot andre?

Tåler Human-Etisk Forbund så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv?, spør Jens Brun-Pedersen i denne kommentaren om bruken av festlokalene i Oslo rådhus. (26.8.2008)

Les mer


Lite overbevisende islam-misjon

KOMMENTAR: Ronnie Johanson har lest en muslimsk misjonsbok. - Det er ikke mange som vil konvertere hvis islams misjonærer ikke greier å være mer overbevisende enn dette, mener han. (18.8.2008)

Les mer


Lærdom fra en verdenskongress

Hva kan norske humanister lære i møte med den internasjonale humanistbevegelsen? Didrik Søderlind har vært på humanistisk verdenskongress og har svarene. (27.6.2008)

Les mer


Ondsinnet historieskriving

- Kjell Horns bok kunne ha vært et godt utgangspunkt for debatt, men det er den ikke, konstaterer Kirsti Bergh. Hun anklager Horn for revisjonisme, nedrige personangrep og urimelige anklager. (24.6.2008)

Les mer


Regjeringen må forsvare fellesverdiene

At KrF og FrP kjører på med usaklig og vulgær argumentasjon er ikke egnet til å overraske, men at Høyre har latt seg overtale til å bli med er svært skuffende, skriver Hans Christian Nes. (13.6.2008)

Les mer


Kristne verdier i fri utfoldelse

Gleden er med rette stor over felles ekteskapslov som nå er vedtatt i Stortinget, men å høre argumentasjonen fra KrF og Frp i debatten var en rystende opplevelse, mener Jens Brun-Pedersen, pressesjef i HEF. (11.6.2008) 

Les mer


Gud og nummer 45

Religion er viktig i amerikansk politikk. Vil det bli Gud som setter en stopper for presidentambisjonene til norske mediers favorittkandidat, Barack Obama?, spør Øyvind Strømmen. (23.5.2008) 

Les mer


Hvilket flagg henger høyest i ditt hjerte?

Det er synd hvis det føles mest naturlig for enkelte å gå med et utenlandsk flagg i 17. mai-toget. Da er det ett eller annet vi har mislykkes med, skriver Even Gran. (16.5.2008)

Les mer


Bakkevig møter seg selv i døra

- Er det overhodet mulig å forestille seg at man kunne ha drømt om å gjennomføre en lignende øvelse overfor landets største politiske parti? spør HEFs fagsjef Bente Sandvig etter gårsdagens utredning om styrket demokrati i Den norske kirke. (14.5.2008)

Les mer


Fremskrittspartitale allerede bestilt

- Sendetiden til ulike partier og ideologier må selvsagt fordeles med et visst henblikk på størrelse, sier ideologiredaktør Anita Ulven i NRK. (9.5.2008)

Les mer


Har noen finjustert naturkonstantene?

- Er det Gud som har finstilt naturkonstantene? Da kunne han ha gjort en bedre jobb med justeringen, skriver professor i astrofysikk Øystein Elgarøy. (6.5.2008)

Les mer


Fordommer om humanister

Er humanister en gjeng fantasiløse, religionshatende, kirkekopierende islam-lobbyister? Didrik Søderlind nyanserer et knippe fordommer han stadig møter. (25.4.2008) 

Les mer


Se til Sverige!

- HEF er ikke lenger alene i Nord-Europa som en toneangivende humanistisk samfunnsaktør, skriver Levi Fragell om Humanisterna i Sverige. (18.4.2008)

Les mer


Kan vi hvile nå?

- At en arv skal utgjøre et verdigrunnlag er en kuriositet. Særlig når denne arven har forsinket vår sivilisasjonsutvikling, skriver Jens Brun-Pedersen i sin oppsummering etter forliket om endringene i statskirkeordningen. (11.4.2008) 

Les mer


Liten grunn til feiring

Tre av de viktigste kampsakene til HEF ser ut til å få sin løsning i vår. Det betyr ikke at kampen er over, skriver Kirsti Bergh. (8.4.2008)

Les mer


Enden er nær!

KOMMENTAR: Øyvind Strømmen har vært inne på en obskur engelsk nettside og funnet et ganske oppsiktsvekkende dommedagsprofeti fra en "norsk politiker". (28.3.2008)

Les mer


Hvem er egentlig «svar skyldig», Davidsen?

Bjørn Are Davidsen og Alister McGrath hevder at troen på en skapende gud er logisk og rasjonell. - De to kobler ut vanlige regler for argumentasjon og logikk for å få dette til å gå opp, skriver Even Gran. (11.3.2008)

Les mer


Et styrevervs begrensninger

Det er flere av oss som ikke er særlig egnet for styreverv, det betyr ikke at vi ikke kan gjøre en innsats for å forme forbundet i vårt bilde, skriver Arnfinn Pettersen om Sara Azmeh Rasmussens avgang. (7.3.2008)

Les mer


Muslimsk oppgjør med jødehatet

Det er en form for rasisme som forbausende mange er villige til å overse og bortforklare, nemlig muslimsk antisemittisme, skriver livssynsrådgiver i HEF, Didrik Søderlind. (29.2.2008)

Les mer


Hvordan gikk det an, Gudmund Hernes?

Prestesønnen Gudmund Hernes er ennå ikke stilt til KRL-ansvar. Levi Fragell minner om de skremmende resonnementer og strategier som preget Hernes’ norske kristningsprosjekt. (22.2.2008)

Les mer


Langt fra Wergelands idealer

Norge ikler seg mangfoldets og Wergelands ånd i år. Det er bra. Samtidig er det ikke lite ironisk, skriver HEFs pressesjef, Jens Brun-Pedersen. (15.2.2008)

Les mer


KRL-såret plastres med 125 millioner bare i år

Mens de kristne klager over endringene i KRL-faget, trapper staten opp satsingen på kristen forkynnelse. I år økte bevilgningen fra 100 til 125 millioner. Kristendommen får i pose og sekk, mener Even Gran. (8.2.2008)

Les mer


Ron Paul - kultkandidat på internett

KOMMENTAR: Ron Paul er presidentkandidaten som tror på en FN-konspirasjon mot USA og samler støtte både fra amerikansk venstreside og det ekstreme høyre, skriver Øyvind Strømmen. (1.2.2008)

Les mer


KrFs giftige verdikamp

KrF sprer skremselspropaganda i kampen for å beholde KRL-faget, skriver Kirsti Bergh. (22.1.2008)

Les mer


På utsiden av det siviliserte

Vi kan ikke nekte muslimer å akseptere dødsstraff for homofili. Men de må ta inn over seg at de i så fall stiller seg langt på utsiden av det siviliserte samfunn, skriver Arnfinn Pettersen etter Bazim Ghozlans uttalelser om homofili. (11.1.2008)

Les mer


Høvding Isaac har vært i himmelen

- Cargo-cult høvdingen Isaac har faktisk vært i Himmelen, i dette tilfellet USA. Hvor mange andre religiøse kan skryte over det? spør Øyvind Strømmen. (14.12.2007)

Les mer


Den religionspositive humanisten

Hva gjør man når man ikke er interessert i religionskritikk, men medlem i en bevegelse som av mange oppfattes å drive med lite annet? Livssynsrådgiver i HEF, Didrik Søderlind, ønsker å bli kvitt humanismens imageproblem. (7.12.2007)

Les mer


Gud og hans håndspåleggere

- Hvorfor er den allmektige gud avhengig av at Svein-Magne Pedersen holder om og stryker de sykes hoder og kinn mens han ber? spør Levi Fragell. (30.11.2007)

Les mer


Mens muslimer venter på frelsen

- Islamsk Råd Norge står for en fundamentalistisk teologi, skriver Sara Azmeh Rasmussen. Hun tror på konfrontasjon. Ikke dialog. (23.11.2007)

Les mer


En jøde strander på en øde øy

Påstanden om at amerikanske jøder er fryktelig mektige, veldig velorganiserte og sammen – alle sammen – jobber mot et felles politisk mål, er både dum og kunnskapsløs, skriver Arnfinn Pettersen. (19.11.2007)

Les mer


Giske trikser og manipulerer - igjen

- Kirkemøtet burde ha reist seg med harmdirrende prestefingre og minnet statsråden om det åttende bud. For han taler usant. Det er ikke noe "stort flertall" for å beholde statskirken blant menighetsrådene, skriver Even Gran. (13.11.2007)

Les mer


Ytringsfrihet og annonsørers feighet

Ytringsfrihetens forsvarere bør ikke ha mindre forventninger til kremmere enn de har til åndseliten når det gjelder adferd med hensyn til en så viktig verdi, skriver Jens Brun-Pedersen. (8.11.2007)

Les mer


Uavhengighet også overfor kristendommen

NRK-systemet bør bestrebe seg på uavhengighet overfor den kristne religionen like mye som det bestreber seg på det samme overfor statlige bedrifter, rettsvesen eller partipolitikere, skriver Jens Brun-Pedersen i denne kommentaren som utdyper hans kritikk mot NRK-forkynnelse. (2.11.2007)

Les mer


Guds barn og samfunnets barn

Jeg er redd for Staten, også når den er sekulær. Jeg er redd for at sekulær fundamentalisme kan være like undertrykkende og lammende som den religiøse, skriver vår nye kommentator Øyvind Strømmen. (26.10.2007)

Les mer


Når moralen sitter i skautet

Da jeg var barn var det ikke tillatt for kvinner i frikirkemiljøet å klippe håret, og i gudshuset måtte de tildekke hodet. Det var ikke kultur eller tradisjon som krevde dette, men Guds ”klare ord”, skriver Levi Fragell i sin aktuelle kommentar. (19.10.2007)

Les mer


Og så fikk Morgenbladet nok...

I denne artikkelen summerer Even Gran opp en debatt i Morgenbladet om ateisme og guds eksistens. Han oppfordrer til å føre debatten videre på debattsidene til Fritanke.no. (12.10.2007)

Les mer


Ikke redd det fantastiske

Kongelige engler og populærkulturelle trollmenn - hvordan takler Human-Etisk Forbund denne fremgangen for det overnaturlige? Og må humanister være fantasikritiske? spør vår kommentator, Arnfinn Pettersen, redaktør i Humanist. (24.9.2007)

Les mer


Den uhellige alliansen

14 år med dialog mellom Islamsk råd og Mellom-kirkelig råd resulterte nylig i en felleserklæring om retten til å konvertere. At det har vært det mest sentrale forhandlingspunkt i dialogen fikk varsel-lampene til å blinke hos Fri tankes kommentator Sara Azmeh Rasmussen. (30.8.2007)

Les mer


Barrikadestormere og brobyggere

Religionskritiske ateister og moderate humanister fyller ulike roller innen samme bevegelse. Men begge er avhengig av hverandre hvis tyngdepunktet skal flyttes i ønsket retning, skriver Even Gran. (24.8.2007)

Les mer


Et nøytralt KRL-fag?

Religionsviter Helene Lindqvist, som har skrevet masteroppgave om presentasjonen av islam i KRL-faget, kommer i denne kronikken med en rekke eksempler på hvordan kristendommen dominerer hele KRL-faget. (17.8.2007)

Les mer


Følelser ikke fritatt for kritikk

Kjære Märtha, jeg synes din tro høres ut som tull og vås, men vil inntil min død respektere din rett til å tro det, skriver Kirsti Bergh. (13.8.2007)

Les mer


En verdig vinner

– Jeg vet ikke om jusmiljøet i Norge har amandaliknende utdelinger. I tilfelle bør navnet Lorentz Stavrum snart inngraveres på en eller flere pokaler. Prosessfullmektig i KRL-saken har skapt norsk og internasjonal rettshistorie, skriver Jens Brun-Pedersen. (30.6.2007)

Les mer


Håpløs misjonsgjerning

Ikke-troende statskirkemedlemmer er de verste å få påvirket til å melde seg ut. Og i tillegg til de som aldri får somlet seg til å melde seg ut, har du nå også ateister som tror på, ikke Gud, men på kirken, skriver Kirsti Bergh. (28.6.2007)

Les mer


Kristne formålsparagrafer står for fall

Hvis forslaget fra Bostad-utvalget blir stående etter den politiske behandlingen, er det ingen tvil. Da har Human-Etisk Forbund vunnet en stor seier, skriver Kirsti Bergh. (18.6.2007)

Les mer


Kampen om Europas fremtid

Budskapet til "Sentralrådet for ex-muslimer", som nylig ble etablert i Sverige,  drukner i hatsk og enøyd retorikk som bruker "muslimsk", "islamsk" og "islamistisk" om hverandre. Den aggressive linja tjener den rasistiske høyresida, mener Sara Azmeh Rasmussen. (30.5.2007)

Les mer


Islamkritisk balansekunst

Islamkritikk krever god balansesans. Kanskje ikke så rart at en del går på trynet?, skriver Didrik Søderlind i denne fredagens dykk. (1.6.2007)

Les mer


Om ytringsfrihet, rettsstaten og folkeskikken

Når "gatas parlament" råder grunnen, settes ofte all rettssikkerhet til side, og folkedomstolen styrkes. Det ser vi ganske tydelig i Obiora-saken. Ønsker vi et slikt samfunn? spør Åge Stavsøien. (23.5.2007)

Les mer


En parodi på en Dawkins-kritikk

Det er fristende å stemme i når Dawkins sier at man godt kan avvise troen på alver, selv om man ikke kjenner alle detaljer i hva ”alveologer” gjennom tidene mener om fargen på alvenes vinger, skriver Even Gran. (25.5.2007)

Les mer


Ateismen er blitt stueren

Richard Dawkins' "The God Delusion" står som et symbol for en ny etappe i fritenkeriets moderne historie. Ateismen er i ferd med å bli stueren igjen, skriver Levi Fragell. (14.5.2007)

Les mer


Ateister, agnostikere og varulver

Rent vitenskapsteoretisk er det å være agnostiker eneste mulige posisjon. Men i trosmessig forstand er det meningsløst. Da må man også være agnostiker overfor nisser, huldre og varulver, skriver Arnfinn Pettersen. (9.5.2007)

Les mer


Mørkemennene: kristendommens framtid?

I norske medier fremstilles vanlige prester og biskoper som skumle mørkemenn. Men den globale kristendommen som nå vokser fram kan komme til å vise hvor lyse våre hjemlige ”mørkemenn” faktisk er, skriver Didrik Søderlind i dette dykket. (4.5.2007)

Les mer


Frp sitter med statskirkenøkkelen

– Vi kommer til å få endringer i Grunnlovens paragrafer 2 og 16, og det er Frp som sitter med nøkkelen, skriver Even Gran i denne analysen. (24.4.2007)

Les mer


Skal vi gi opp?

Hvor har de intellektuelle vært under debatten om statskirkeordningen? Deres svik i denne saken kommer undertegnede ikke til å glemme på lang tid, skriver Jens Brun-Pedersen etter helgas statskirkevedtak i Ap. (22.4.2007)

Les mer


Bach også for humanister

Den kirkelige musikkarven tilhører også humanister. Kan vi bruke den ved høytidelige anledninger? Hva kan vi velge istedenfor om vi vil unngå religiøs musikk, og hvor kirkelig er en komponist som Bach egentlig? spør Didrik Søderlind i dette dykket. (13.4.2007)

Les mer


Stat og kirke skal sammen virke!

Jeg synes det er trist å bo i en stat, styrt av en regjering hvis fremste kirkerepresentant ikke vil tillegge argumentene i seg selv vekt i det hele tatt, men kun måle dem i forhold til hvor mange som har framsatt dem, skriver Åge Stavsøien. (16.4.2007)

Les mer


Formålsparagrafen i skole og barnehage: Et viktig veiskille

– Det er en feiltakelse er at et kristent verdigrunnlag i skolen vil lette integreringen av religiøse og kulturelle minoriteter. Vi risikerer heller det motsatte, slik man har sett i England, skriver Sara Azmeh Rasmussen. (11.4.2007)

Les mer


Bønn til Arbeiderpartiet

Levi Fragell er opprørt over vedtaket i Aps sentralstyre om statskirken. – Skal det virkelig bli Arbeiderpartiet som sikrer videreføringen av en nasjonalistisk preget ”norskhets-tradisjon”, etter påtrykk fra Senterpartiet? spør han. (26.3.2007)

Les mer


Liten moské med stor suksess

En såpestjernekjekk imam og den muslimske verden kokt ned til miljøet rundt en bitteliten moske. Det er ingrediensene i en kanadisk tv-serie som har vist at islam og humor kan være en vellykket og populær kombinasjon - også blant muslimer. (23.3.2007)

Les mer


Vi ender opp med kristen grunnlovsparagraf

Slik den politiske sammensetningen på Stortinget er nå, vil vi få en verdiparagraf som nevner de ”kristne og humanistiske verdiene” i en eller annen form. Mandagens vedtak i Aps sentralstyre fungerer best som skuebrød, skriver Even Gran. (21.3.2007)

Les mer


Ap velger kirketukt framfor likeverd

Så langt oppfatter jeg Arbeiderpartiets forslag som litt flikking og kosmetikk for å tekkes menneskerettsorganene, men ingen reelle endringer med betydning for minoritetene og kirken selv, skriver Bente Sandvig, medlem i Gjønnes-utvalget og fagsjef i HEF. (19.3.2007)

Les mer


Ingen fred i sikte for Irak

20. mars er det fire år siden krigen i Irak startet. Amerikanernes kodenavn på invasjonen var ”Operation Iraqi Freedom”, men friheten som er oppnådd er høyst relativ og har hatt en høy pris, skriver Kirsti Bergh. (19.3.2007)

Les mer


Er vi alle dogmatikere?

Har humanister også trossetninger og dogmer vi tror like blindt og "religiøst" på som tilhengere av kristendom eller islam? spør Even Gran. (12.3.2007)

Les mer


Journalister «går på vannet»

Man kan spørre seg om begreper som mirakler og englevakt passer i hard og nøktern nyhetsformidling, skriver Jens Brun-Pedersen (5.3.2007).

Les mer


Statskirke - for deg som liker sekularisering

Liberalkristendom er en indre sekularisering av religionen, og hvis statskirken bidrar til å styrke dette, er statskirken et middel for en videre sekularisering av samfunnet. Hvofor er vi sekularister da likevel motstandere av statskirkeordningen? spør Even Gran. (26.2.2007)

Les mer


Mobbing på arbeidsplassen

Selv om mobberen i juridisk forstand ikke er ansvarlig for mobbesaker som ender med døden, er han/hun i høyeste grad moralsk ansvarlig, skriver Åge Stavsøien. (19.2.2007)

Les mer


Vi som ikke tror på mennesket

Humanister beskyldes ofte for å ha en naiv tro på menneskets godhet. Noe mange humanister i hovedsak sier seg enige i, samtidig som de benekter at en slik tro er naiv. I så måte er jeg er en humanistisk avviker, avslører Arnfinn Pettersen. (12.2.2007)

Les mer


Humanisme er et ikke-religiøst livssyn

Enkelte idehistorikere og liberale kristne mener at det er Human-Etisk Forbund som har ”funnet på” å bruke humanisme som en ikke-religiøs betegnelse. Men de ser bort fra at det er bred aksept for å definere begrepet på denne måten internasjonalt, skriver Levi Fragell. (5.2.2007)

Les mer


Like borgerrettigheter for alle

Norge har langt på vei et sekulært lovverk. Å innlemme et religiøst rettssystem i norsk familierett vil være å erklære at demokratiet og det åpne, sekulære samfunn har spilt fallitt, skriver Sara Azmeh Rasmussen om forslaget om å opprette et offentlig sharia-meglingsråd. (29.1.2007)

Les mer


Tvilsomt om det blir noen endringer

Bostad-utvalget presenterte i går i grove trekk to forslag til nye formålsparagrafer for skole og barnehage. Ett forslag der kristendommen nevnes, og ett annet der religionen ikke nevnes. Men det er fortsatt usikkert om et flertall på Stortinget vil gå for noen endringer i det hele tatt, skriver Even Gran (25.1.2007)

Les mer


Kristen grådighet

2007 vil dreie seg om noe annet enn bare statskirkeordningen. Igjen vil de kristne formålsparagrafene i skoler og barnehager bli gjenstand for debatt. Til tross for flere titalls millioner årlig til kirkens trosopplæring, forventes det fortsatt at skolen skal drive med kristen opplæring. Det må kunne kalles kristen grådighet, skriver Jens Brun-Pedersen. (23.1.2007)

Les mer


Ungdommen nå til dags

KOMMENTAR: En ny undersøkelse viser at norsk ungdom er lykkelige og lite opptatt av religion og åndelige spørsmål. Ungdommen nå til dags ser ut til å finne mening i tilværelsen uten hjelp av Gud, skriver Kirsti Bergh. (17.1.2007)

Les mer


Villfarelsen om Gud

– Tanken om at det kanskje ikke er "noe mer" der ute – at ”åndeverdenen” først og fremst er noe som befinner seg inni menneskenes hoder, er ukomfortabel for mange. Da er det tryggere å pakke seg inn i en livsløgn om en ”god Gud som passer på oss”, skriver Even Gran. Han har lest Richard Dawkins' ”The God delusion” i jula. (4.1.2007)

Les mer


Tradisjon – bare kos og hygge?

"Tradisjon" er et ord vi kommer til å høre mye om i julen som ligger foran oss, et ord som gjerne forbindes med trivsel og hygge. Men all tradisjon er ikke like hyggelig. (21.12.2006)

Les mer


Hvor går grensene for humanismen?

Humanisme er et begrep vi skaper og videreutvikler hele tiden. Men samtidig er det ikke fritt opp til hver enkelt å legge hva som helst i begrepet, skriver Arnfinn Pettersen. Han har det siste året har vært ansvarlig for utarbeidelsen av Norsk humanistmanifest 2006. (13.12.2006)

Les mer


God Saturnalia!

SÅ TENNER VI LYS: Romernes julefeiring, Saturnalia, pågikk fra 17. til 24. desember. Hva var ingrediensene i feiringen? Gaver, store festmåltider, humoristiske taler, spising av dadler, fiken, nøtter og kaker i menneskeskikkelser, mandel i grøten og opptog med tente lys i hendene, skriver JENS BRUN-PEDERSEN. (3.12.2006)

Les mer


Ros til Vårt Land

Levi Fragell roser den kristne avisa Vårt Land i denne kommentaren. – Vårt Land har gjennom innsiktsfulle artikler og journalistisk profesjonalitet gjort en god jobb i å avsløre karismatisk kristne bevegelser som Lybærerne og Levende ord, skriver Fragell. (27.11.2006)

Les mer


Statskirken svekker Norges troverdighet

Tore E. Hansen og resten av Ap bør ta på alvor at den norske statskirkeordningen svekker Norges troverdighet som internasjonal fredmekler og pådriver for menneskerettigheter, skriver Even Gran. (20.11.2006)

Les mer


I verste mening

KOMMENTAR: En generell, innvandringsrelatert begrepsdebatt med Språkrådet som skyteskive, er så befriende enkel. Man kan ikke tape. Det er bare å gyve løs, skriver Even Gran. (16.11.2006)

Les mer


En overlevende fra Warzawaghettoen

BOK: Krystallnatten for 68 år siden markerte starten på en opptrapping i Nazi-Tysklands jødeforfølgelse. Polen hadde ingen slik krystallnatt, men antisemittismen var sterk allerede før krigen. Ninas reise er fortellingen om en ung jødisk kvinne, som mot alle odds overlevde tilværelsen i Warszawa-ghettoen. (09.11.2006)

Les mer


Ubehaget i Europa

BOK: Bruce Bawer setter fingeren på et ubehag i Europa, en uro de aller fleste av oss føler når terroren og religiøs fundamentalisme kommer oss så nær innpå livet. Det kan være enkelt å avfeie Bawer som hysteriker, men det er vi absolutt ikke tjent med, skriver Bård Larsen. (07.11.2006)

Les mer


Kjærlig og kritisk om islam

BOK: Det skrives mye om islam for tiden, men kvaliteten og nyanseringsevnen er dessverre ofte varierende. Noen ganger glimter det likevel til. Mark Sedgwicks nye bok, Islam & Muslims, er et slikt glimt, skriver Didrik Søderlind. (07.11.2006)

Les mer


Livssyn eller religionskritikk?

Når religiøse forlanger at vi alle skal leve i henhold til deres åpenbarte regler for tilværelsen, er ikke religionskritikken bare et valg, men en etisk forpliktelse. I slike situasjoner er det å ikke bedrive religionskritikk i strid med humanismen, skriver Arnfinn Pettersen. (6.11.2006)

Les mer


Den er ikke farlig, bare vi trår varlig…

Muslimske reaksjoner i forbindelse med karikaturstriden har synliggjort det absurde i en ”sovende” blasfemiparagraf. Hvis Frp faktisk endrer ståsted, kan vi endelig stede paragrafen til evig hvile, skriver Kirsti Bergh. (24.10.2006)

Les mer


Einar Gelius' monolittiske demokratiforståelse

Utsagnet om at "folket ikke ønsker å miste verdiforankringen sin" er mer i slekt med Nord-Koreas "uavhengige sosialiststat som representerer interessene til hele det koreanske folket" enn hva Einar Gelius bør være komfortabel med, skriver Even Gran.. (16.10.2006)

Les mer


Dødshjelp – den siste hjelper

Etisk sett kan man ikke hevde at "aktiv" dødshjelp er mer forkastelig enn den "passive" varianten som praktiseres ved norske sykehus i dag. Filosofen James Rachels mener at det motsatte ofte vil være tilfelle, fordi den "passive" metoden kan forlenge en meningsløs lidelse, skriver Levi Fragell. (9.10.2006)

Les mer


"Kamp mot all rasisme, der du jobber, der du bor!"

Den tiltagende harde linja mot kritikkverdige forhold i muslimske miljø bidrar til å berede grunnen for det vi kalte rasisme innimellom falaffel-munnfullene på 90-tallet, skriver Even Gran. (5.10.2005)

Les mer


Er tortur greit hvis gud sier det?

Er tortur en god ting hvis gud sier det er det? Selvsagt ikke, men hvorfor? Fordi det finnes separate argumenter for godt og ondt, uavhengig av religion. Og ettersom det gjør det, er det fullt mulig med både etikk og moral uten gud. For hvor moralsk er det egentlig å være snill fordi du frykter straff? spør Arnfinn Pettersen (3.10.2006)

Les mer


Oppskriften på en åpen og inkluderende folkekirke

Statskirketilhengerne engster seg for at en kirke løsrevet fra staten ikke lenger vil være en åpen og inkluderende folkekirke, men kuppes av mørkemanns- kristendom. Frykt ikke, men se heller til søta broder i øst, skriver Kirsti Bergh. (25.09.2006)

Les mer


Er det mulig å underkjenne religiøse overbevisninger?

Er det riktig å nekte statsstøtte til nye, oppfinnsomme "trossamfunn" som Pi-ismen? spør Even Gran. (20.9.2006)

Les mer


HEF er ikke noen "mindretallstyrann"

Kristenfolket vil oppleve flere tilbakeslag framover. Ikke fordi "Human-Etisk Forbund har mediemakt", men fordi menneskerettighetene er overordnet i norsk lovgivning, skriver Jens Brun-Pedersen. (18.9.2006)

Les mer


Slag under beltestedet

De stadige beskyldningene om antisemittisme er et ytringsfrihetsproblem. Personer som er i posisjon til å dele ut slike merkelapper, har et moralsk overtak. De har holocaust i ryggen, og beskyldningene treffer rett i magen, skriver Even Gran. (11.9.2006)

Les mer


Humanisme er mer enn "å være snill"

Man er ikke humanist bare man er imot krig og for fred, mener Levi Fragell.  (4.9.2006)

Les mer


Klassekampen snevrer inn rommet for religionskritikk

Det er trist at venstresideorganet Klassekampen på verste tabloide vis faller for fristelsen og beskriver et initiativ til nødvendig religionskritikk som ”anti-islamisme”, skriver Even Gran. (28.8.2006)

Les mer


Noen er muligens ute etter meg

Konspirasjonsteorier er fascinerende – og på sett og vis tiltalende, ettersom de gir deg en deilig følelse av både å være en kritisk person, som ikke lar deg lure, og en av de som har forstått hvordan det hele henger sammen, skriver Arnfinn Pettersen. (28.8.2006)

Les mer


Vi må være litt forsiktige også…

LEDER nr. 2-2006: Lik det eller ikke, men det er faktisk blant de ikke-troende «kulturkristne» vi har vårt største rekrutteringsgrunnlag. (Fra Fri tanke nr.2 - 2006)

Les mer


Lykkelig – om lykke og menneskets behov

BOK: Kari Vigeland: «Lykkelig – om lykke og menneskets behov»
Humanist forlag 2006 (Fra Fri tanke nr.2 - 2006)

Les mer


Ikke sååå sjokkerende

BOK: Kristopher Schau, Morten Ståle Nilsen, Øystein Karlsen: Et Norge i krig. Cappelen, 2006 (Fra Fri tanke nr.2 - 2006)

Les mer


Jevnt over fascinerende gjennomgang

BOK: Asbjørn Dyrendal: Demoner: Besettende djevler og andre ondskapsfulle vesen. Humanist forlag, 2006 (Fra Fri tanke nr.2 - 2006)

Les mer


Islamdebatt v2.0

KRONIKK (Bjørn Stærk): Bjørn Stærk er en av Norges mest kjente bloggere. På nettstedet sitt «blog.bearstrong.net» har han i rundt tre år kommet med politiske analyser, provoserende utspill og ikke minst avslørt dårlig journalistikk i blant annet Dagbladet og Dagsavisen. I denne kronikken etterlyser han en mer nyansert og kunnskapsrik islamdebatt.  (Fra Fri tanke nr.2 - 2006)

Les mer


Bekjennelser fra en dobbeltregistrert

KOMMENTAR: Så lå de plutselig der. Fem individuelt innpakkede konvolutter fra Brønnøysundregistrene, en til hvert familiemedlem, skriver Even Gran.  (Fra Fri tanke nr.2 - 2006)

Les mer


Virker, virker ikke?

KOMMENTAR: Det bør være et minimumskrav at offentlige kroner brukes på behandlingsformer som virker – også når legen er ærlig med pasienten, skriver Arnfinn Petersen. (Fra Fri tanke nr.2 - 2006)

Les mer


Bikinisesong

PETIT: Det er ikke «bikinisesong». Det er sommer! skriver Kirsten Holtmon Resaland (Fra Fri tanke nr.2 - 2006)

Les mer


Dobbeltregistrering til besvær

GENERALSEKRETÆRENS KOMMENTAR: Kirkens register er bygget opp på en kombinasjon av folkeregistrering og aktiv utmelding. Det viser seg vel nå at den siste måten å føre registre på ikke holder mål, skriver Kristin Mile (Fra Fri tanke nr.2 - 2006)

Les mer


Arkiv

Fra og med: /

Til og med: /