Hovedside > DEBATT > Sol Høgset: Grotesk generalisering av Moen

SISTE DEBATT:

10.2.2011
Harald Fagerhus
Vi trenger en religiøs lavalder!

10.2.2011
Martin Knutsen
Frie v.s gode valg?

14.1.2011
Morten Horn:
Myter om helse – og skepsis

15.12.2010
Rune Vik-Hansen
Hva er metafysikk?

15.12.2010
Ole P. Lien:
Tro uten følelser er troløshet

3.12.2010:
Ronnie Johanson:
Al-Kubaisi fortjener vår støtte

16.11.2010
Iver Dreiås:
HEF's Giordano Bruno

28.10.2010:
Sara Azmeh Rasmussen:
En sen beklagelse til HEF

26.10.2010
Bente Sandvig:
Svar til Hadia Tajik

26.10.2010
Didrik Søderlind:
Svar til Roger Christensen

18.10.2010
Roger Christensen:
Klisjeer om Sverigedemokraterna

plain box

Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

Redaksjonelt stoff i Fritanke.no står ikke nødvendigvis for Human-Etisk Forbunds regning.

plain box Kontakt
Telefon: 23156020
Fax: 23156021
plain box Besøksadresse
Humanismens Hus
St. Olavs gt. 27
Oslo
plain box Postadresse
Pb 6744, St. Olavs plass
0130 Oslo
plain box Ansvarlig redaktør
Kirsti Bergh
bergh {@} human.no
plain box Journalist
Even Gran
gran {@} human.no

Sol Høgset: Grotesk generalisering av Moen

Når jeg leser innlegg som Moens her, blir jeg utrolig provosert. Man kan ikke si at salg av våpen er det samme som salg av appelsiner. Det er ingen menneskerett å få ha sex, skriver Sol Høgset.

Publisert: 19.11.2008

Tidligere innlegg:
Prostituerte og frisører - om forbud og kriminalisering (17.11.2008)
I mitt arbeid med dyr ser jeg at evnen til å generalisere lært adferd er livsviktig, men jeg er redd at Ole Martin Moen har generalisert seg selv langt vekk fra poenget med forbudet mot prostitusjon.

Om man skal følge Moens retorikk så kan man sammenlikne de som sitter i kassen på Rimi, med de som selger narkotika, noe jeg tør påstå er rimelig bak mål; uten å være redd for å  tråkke på noens tær. Menneskets behov for rus har vært her like lenge som salget av sex, men det gjør det ikke til en akseptabel del av et sivilisert samfunn basert på respekt og likeverd av den grunn.

Så selv om de som kjøper narkotika syns det er fryktelig stigmatiserende å ikke kunne gjøre dette åpent, så er det altså ikke et godt argument for å legalisere kjøp og salg av narkotika.

Når jeg leser innlegg som Moens her, så blir jeg utrolig provosert. Salg av tjenester er ikke uavhengig av tjenestens innhold og formål. Man kan ikke si at salg av våpen er det samme som salg av appelsiner, eller at trening av barnesoldater er det samme som trening av fotballspillere.

Denne typen grotesk generalisering vitner i beste fall om kunnskapsløshet og i verste fall om en holdning til mennesker som ikke er forenelig med Humanisme. Det er ikke slik at fattige velger å være fattige, eller anorektikere velger å være anorektikere. Selv om vi liker å lese om "glansbilde-prostitusjon" så er det dessverre ikke slik majoriteten har det.

Denne typen argumentasjon handler om ting som sitter i oss; både menn og kvinner. Mange av disse holdningene har gjennomsyret det norske samfunn like kraftig som tanken om at misjonering i skolen ikke er et problem. Ingen tvinger barna til å mene det når de må lese fadervår høyt, vi bare sørger for at de i det minste må late som. Just som ingen tvinger noen til å prostituere seg, vi bare sørger for at de ikke har noen annen utvei.

Sex og religion er de to tingene i vårt samfunn som har hatt de største allment aksepterte tabuene noen gang, bare se på hvordan vi banner. Hvis man tar vekk referansene til sex og religion, hva sitter du igjen med da?

Prostitusjon og salg av sex handler om overgrep som blir rettferdiggjort på bakgrunn av argumenter som "de vil det selv" og "de trenger jo pengene" og "det har alltid vært slik". Når vi i HEF jobber mot religiøse overgrep møter vi de samme argumentene. Bør det ikke da ringe en bjelle?

Det finnes alle slags prostituerte, og det finnes nok alle slags horekunder. For noen er det frivillig; for veldig mange andre finnes det ingenting annet. Men som humanist så må vi ta et standpunkt til hva et menneske er verdt. Og jeg vil si det er ubetalelig.

Selv om den søkte sammenlikningen mellom prostitusjon og frisører gjør meg opprørt og provosert så viser den en ting de to har til felles. Det er ikke en menneskerett å få klippet håret. Det er heller ingen menneskerett å få ha sex.

Sol Høgset
Student ved UMB og medlem av frivillighetsutvalget i Human-Etisk Forbund