Hovedside > DEBATT > Anders Hamre Sveen: Kamp mot all religiøs fanatisme

SISTE DEBATT:

10.2.2011
Harald Fagerhus
Vi trenger en religiøs lavalder!

10.2.2011
Martin Knutsen
Frie v.s gode valg?

14.1.2011
Morten Horn:
Myter om helse – og skepsis

15.12.2010
Rune Vik-Hansen
Hva er metafysikk?

15.12.2010
Ole P. Lien:
Tro uten følelser er troløshet

3.12.2010:
Ronnie Johanson:
Al-Kubaisi fortjener vår støtte

16.11.2010
Iver Dreiås:
HEF's Giordano Bruno

28.10.2010:
Sara Azmeh Rasmussen:
En sen beklagelse til HEF

26.10.2010
Bente Sandvig:
Svar til Hadia Tajik

26.10.2010
Didrik Søderlind:
Svar til Roger Christensen

18.10.2010
Roger Christensen:
Klisjeer om Sverigedemokraterna

plain box

Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

Redaksjonelt stoff i Fritanke.no står ikke nødvendigvis for Human-Etisk Forbunds regning.

plain box Kontakt
Telefon: 23156020
Fax: 23156021
plain box Besøksadresse
Humanismens Hus
St. Olavs gt. 27
Oslo
plain box Postadresse
Pb 6744, St. Olavs plass
0130 Oslo
plain box Ansvarlig redaktør
Kirsti Bergh
bergh {@} human.no
plain box Journalist
Even Gran
gran {@} human.no

Anders Hamre Sveen: Kamp mot all religiøs fanatisme

Når det gjelder religiøs fanatisme i Norge, så er det ingen tvil om at Fremskrittspartiet er de største hyklerne av alle, skriver Anders Hamre Sveen, leder av Rødt Akershus.

Publisert: 2.3.2009

Jeg er ikke en religiøs person, men jeg respekterer at andre mennesker er av en annen oppfatning enn meg. Men det som ingen burde respektere, er at enkelte religiøse ledere arbeider for diskriminering og undertrykking. 

Basim Ghozlan, forstander i Det Islamske Forbundet, har sagt at «homofili er et avvik» og «alle avvik i medisinsk forstand er sykdom». Ghozlan ser åpenbart på homofile som mindreverdige mennesker. Ghozlans standpunkt er totalt uakseptabelt.

Lederen for imamfaglig komité i Islamsk Råd, Ahmed Esmaili, sier at kvinnelige muslimske politibetjenter i Norge «ikke kan bære en ettersittende uniform» og at de «primært ikke bør pågripe menn». Esmaili oppfordrer åpenbart til undertrykking og diskriminering av kvinner. Det er ønskelig med flere kvinner i politiet, og de kvinnelige politibetjentene må så klart ha nøyaktig den samme myndigheten som sine mannlige kollegaer.

Religiøse fanatikere finnes i alle de forskjellige religiøse leirene. Det er ikke lenge siden at enkelte kristne abortmotstandere sprengt abortklinikker i lufta i USA. Det rasistiske og terroristiske Ku Klux Klan eksisterer fortsatt, og klansmedlemmene definerer seg sjøl som kristne. Den sekteriske terrororganisasjonen Lord's Resistance Army, som operer i Uganda, og som rekrutterer nye barnesoldater gjennom kidnapping, definerer seg sjøl som en kristen organiasjon.

I Iran styrer sjølerklærte muslimer en totalt udemokratisk «islamsk» stat, med diktatorisk makt og jernhånd. I Israel finner vi kahanistene, som tar i bruk rasistisk terror mot ikke-jøder. I valget til den israelske nasjonalforamlinga, Knesset, ble partiet Yisrael Beiteinu det tredje største partiet. Yisrael Beiteinu ledes av rasisten Avigdor Lieberman, som i løpet av sin politiske karriere har trua med å jevne Teheran med jorda, samt bombe Aswan-dammen i Egypt. Avigdor Lieberman har dessuten tatt til orde for henrettelse av arabiske Knesset-representanter, drukning av palestinske fanger, likvidering av palestinske ledere og bombing av palestinske byer på Vestbredden.

I India er rasistiske hinduister i organisasjonene Vishwa Hindu Parishad og Rashtriya Swayamsevak Sang ansvarlig for hundrevis av tilfeller av voldtekt, lemlesting og drap i angrep mot ubevæpna muslimer. Hindusjåvinistene i India gikk nylig til fysisk angrep på kvinner som var på vei inn på indiske utesteder.

Når det gjelder religiøs fanatisme i Norge, så er det ingen tvil om at Fremskrittspartiet er de største hyklerne av alle. FrP ønsker å framstå som motstandere av religiøs ekstremisme. Men FrP gikk imot innføringa av kjønnsnøytral ekteskapslov. I denne saka utgjorde FrP og KrF det mindretallet som jobba for fortsatt diskriminering av homofile par. Dersom FrP hadde vært interessert i å kjempe imot diskriminering, så hadde FrP vært motstandere av den diskriminerende statskirkeordninga i Norge. Men det er FrP ikke.

Flere FrP-politikere står nær bibelsenteret Levende Ord, en menighet som ledes av pastoren Enevald Flåten. Flere i FrPs bystyregruppe i Bergen er aktive medlemmer i denne menigheten. Levene Ords informasjonssjef fortalte nylig i et intervju med Bergensavisen at menigheten lærer sine elever «at homofili er en personlighetsforstyrrelse.

Pastoren Enevald Flåten er en svært intolerant og usympatisk mann. Flåten har blitt anmeldt for hets mot homofile (tre ganger) og for rasisme (to ganger). Flåten har kalt homofili for en «pervers livsstil» og har sagt på TV at «selv griser vet bedre enn homofile». Han har skrevet i en bok at kvinnens viktigste oppgave er å «passe munnen sin».

Det er viktig å understreke at det er forskjell på de religiøse fanatikerne, og resten av tilhengerne av de forskjellige religionene. Det er totalt uakseptabelt at enkelte bruker religion som både unnskyldning og verktøy for diskriminering av kvinner og homofile. Det er viktig at flest mulig blir med i kampen mot all religiøs fanatisme.

Anders Hamre Sveen, leder av Rødt Akershus