Hovedside > DEBATT > Stein Brohjem: Hvorfor ønsker dere å undergrave statskirken?

SISTE DEBATT:

10.2.2011
Harald Fagerhus
Vi trenger en religiøs lavalder!

10.2.2011
Martin Knutsen
Frie v.s gode valg?

14.1.2011
Morten Horn:
Myter om helse – og skepsis

15.12.2010
Rune Vik-Hansen
Hva er metafysikk?

15.12.2010
Ole P. Lien:
Tro uten følelser er troløshet

3.12.2010:
Ronnie Johanson:
Al-Kubaisi fortjener vår støtte

16.11.2010
Iver Dreiås:
HEF's Giordano Bruno

28.10.2010:
Sara Azmeh Rasmussen:
En sen beklagelse til HEF

26.10.2010
Bente Sandvig:
Svar til Hadia Tajik

26.10.2010
Didrik Søderlind:
Svar til Roger Christensen

18.10.2010
Roger Christensen:
Klisjeer om Sverigedemokraterna

plain box

Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

Redaksjonelt stoff i Fritanke.no står ikke nødvendigvis for Human-Etisk Forbunds regning.

plain box Kontakt
Telefon: 23156020
Fax: 23156021
plain box Besøksadresse
Humanismens Hus
St. Olavs gt. 27
Oslo
plain box Postadresse
Pb 6744, St. Olavs plass
0130 Oslo
plain box Ansvarlig redaktør
Kirsti Bergh
bergh {@} human.no
plain box Journalist
Even Gran
gran {@} human.no

Stein Brohjem: Hvorfor ønsker dere å undergrave statskirken?

Statskirken er et sett verdier. Den forvalter og holder i hevd disse. Sannsynligvis verdier Human-Etisk forbund verdsetter. Hvorfor undergrave dette?

Publisert: 21.10.2009

Kong Harald og kronprins Haakons har vært på besøk i moskeen i Calmeyers gate i Oslo. Kong Harald understreker her at han vil være en konge for alle, selv om han og familien, som de eneste i Norge, er lovpålagt å være kristne. Jeg syns at kongen i Norge, med vår tradisjon, skal være kristen, slår han fast. Dette faller tydeligvis Jens Brun Pedersen fra Human-Etisk forbund tungt for brystet. «Pinlig» og «svært beklagelig»kaller han uttallelsen. Dette faller igjen meg tungt for brystet.

Hva er egentlig Human-Etisk forbunds agenda?

I utgangspunktet har jeg forstått det slik at Human-Etisk forbund kjemper for livssynsfrihet og frihet fra religion. Det er vel kjernen. Så kommer det med toleranse for andre og deres religion etc, slike ting som naturlig må være med i et manifest.
Så lurer jeg litt.. Dere går veldig til angrep hele tiden. Ikke på hvem som helst, men i hovedsak på statskirken. Det jeg ikke skjønner her er hvorfor dere ønsker å undergrave statskirken.

Hva er statskirken så, spør jeg meg. Statskirken er en institusjon, på linje med Miljøverndepartementet eller finansdepartementet. Alle har vi jo et forhold til miljø eller finans og vi legger i det hva vi evner og formår. Den forvalter verdier, rettferdig, jevn fordeling etc. – Men ingen vil legge ned finansdepartementet selv om mange av oss føler vi betaler for mye skatt. Vi ser at det trengs forvaltning.
Statskirken er et sett verdier. Den forvalter og holder i hevd disse. Sannsynligvis verdier Human-Etisk forbund verdsetter. Hvorfor undergrave dette?

1. Det er skjøre verdier.
2. Ønsker dere å fjerne noe for så å erstatte det med ingenting, må dere forvente at dette vakumet fylles av noe annet.
3. Hvilke verdier skal være grunnleggende for vårt samfunn?
4. Holder det at vi bare er enige om å være snille mot hverandre når statskirken er borte?
5. Fjern alle kristne verdier fra skolen, alt som er tradisjoner og trygge rammer. Hva får du da?
6. Konsekvensen er at det blir fritt frem for den "Sterke viljen".

Hva er den sterke viljen? Det er den som etter hvert vil fylle vakumet etter det uegennyttige, demokratiske, relativistiske rammeverk vi har i dag.

Den kirken dere kjemper mot eksisterer ikke. Den forsvant for mange hundre år siden.

Husk at dere i redaksjonen også er et produkt av vår kristelige arv, tradisjon og holdninger. Nettopp det at dere kan si det dere sier, uten frykt, er en konsekvens av dette. Om dere ønsker å se for dere en fremtid hvor deres barn også skal kunne bestemme selv, hva kjemper dere egentlig imot? Vil en "human-etisk fremtid" kunne garantere deres barn akkurat dette??

Selv er jeg agnostiker,  dvs. er i kirken hver jul. Mange besøker jo kirken i jula. For de fleste ikke en konkret troshandling, men mer en handling lik det å bruke stemmeretten. Vi aksepterer verdiene og institusjonen. Og vi har få illusjoner angående partiene...

Human-Etisk forbund fremstår pubertalt i sin iver etter å rive ned. Det er ansvarsløst. Javel, velg å ikke tro på bibelen, men ikke forkast verdiene.
Samtidig må dere ikke si at verdiene ville vært der uansett, historien viser alt annet enn akkurat det. Her ønsker man å bygge en INTELLEKTUELL UTOPI
hvor alle respekterer hverandre automatisk. Vi er lei utopier. De er og blir utopier fordi de ikke baserer seg på menneskets egenart, men er teoretiske konstruksjoner.

Det man i praksis i beste fall oppnår, er å svekke vår "common ground", selvbilde og vissheten om hvem vi er som menneske og folk.
 
Finn derfor en verdig motstander, f.eks. Islam. (Kjenn litt på tanken, føles den ubehagelig og litt skummel, er den vel nettopp derfor verd kampen...)

Og slutt å slå inn de halvåpne dørene, selv om det er helt ufarlig. Dere løper en annen herres ærend og gir ufrivillig den sterke viljen en hjelpende hånd.

Stein Brohjem