Hovedside > NYHETER > – Grov kristen demagogi fra NRK

SISTE DEBATT:

10.2.2011
Harald Fagerhus
Vi trenger en religiøs lavalder!

10.2.2011
Martin Knutsen
Frie v.s gode valg?

14.1.2011
Morten Horn:
Myter om helse – og skepsis

15.12.2010
Rune Vik-Hansen
Hva er metafysikk?

15.12.2010
Ole P. Lien:
Tro uten følelser er troløshet

3.12.2010:
Ronnie Johanson:
Al-Kubaisi fortjener vår støtte

16.11.2010
Iver Dreiås:
HEF's Giordano Bruno

28.10.2010:
Sara Azmeh Rasmussen:
En sen beklagelse til HEF

26.10.2010
Bente Sandvig:
Svar til Hadia Tajik

26.10.2010
Didrik Søderlind:
Svar til Roger Christensen

18.10.2010
Roger Christensen:
Klisjeer om Sverigedemokraterna

plain box

Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

Redaksjonelt stoff i Fritanke.no står ikke nødvendigvis for Human-Etisk Forbunds regning.

plain box Kontakt
Telefon: 23156020
Fax: 23156021
plain box Besøksadresse
Humanismens Hus
St. Olavs gt. 27
Oslo
plain box Postadresse
Pb 6744, St. Olavs plass
0130 Oslo
plain box Ansvarlig redaktør
Kirsti Bergh
bergh {@} human.no
plain box Journalist
Even Gran
gran {@} human.no

– Grov kristen demagogi fra NRK

 
Uten kristendommen ville menneskene levd i et helvetessamfunn uten kjærlighet. Det er den klare beskjeden til barna i førjulsserien Jesus og Josefine.

Tekst: Even Gran
Publisert: 18.12.2009

Josefine får klart svar når hun spør læreren sin om hvordan verden ville ha sett ut uten kristendommen.
 
– Hvordan ville verden har vært hvis det ikke fantes kristendom? spør Josefine moren sin i den danske førjulsserien Jesus og Josefine på barnekanalen NRK Super.

Moren, som er prest, synes det er et vanskelig spørsmål, men prøver seg likevel med et svar.

–  Hvis vi var heldige, ville det kanskje være en annen religion som kunne hjelpe oss med å forstå hvordan verden henger sammen. Men hvis vi var uheldige, så ville vi gå rundt i et åndelig mørke og tro på ingenting, sier hun vennlig til datteren.

Når Josefine kommer på skolen, stiller hun læreren sin det samme spørsmålet.

Læreren svarer klarere enn moren: ”Hvis kristendommen ikke hadde eksistert, så tror jeg vi hadde vært fortapt”. ”Fortapt?” spør Josefine. ”Det vil si at det onde hadde fått makten over oss. Jesus Kristus er sannheten. Bare ved ham kan vi bli frelst”, svarer læreren.

Reiser i tid og stopper kristendommen
Senere i samme episode reiser Josefine tilbake til Jesu’ tid gjennom en tidsmaskin hun har funnet, og treffer Jesus som 12-åring. Jesus har fått sår inni hendene som det blør fra. Han forstår ikke hva det betyr, og ber Josefine forklare.

Hun har fått beskjed om at hun ikke må fortelle Jesus om hans skjebne, men han presser henne og hun innrømmer til slutt at sårene betyr at han skal dø på korset fordi han er Guds sønn.

Jesus blir rasende, og vil ut av det hele. Han har tidligere vært med Josefine til vår tid og sett en figur som henger på et kors. ”Den figuren på korset jeg så hos deg, er det meg?” spør han. ”Ja”, svarer Josefine. Jesus stormer da ut av rommet og sier at han ikke vil være Guds sønn. ”Jeg vil også bli en gammel mann”, roper han og forsvinner.

”Nå må dere leve uten håp”

I en verden uten kristendom jobber moren til Josefine med å spa kull. Hun har verken hørt om Jesus eller julaften. Se hele episoden her.
 
Nå har Josefine klusset med fortiden, og når hun og vennen Oskar kommer tilbake til vår tid, er alt forandret. Menneskene går rundt og kjefter på hverandre og fyrer i kjeler. Det er veldig varmt.

Josefine ser foreldrene sine stå og spa kull. Når hun går bort til dem, bare kjefter de på henne og ber henne jobbe. De kaller henne ”47” og rister oppgitt på hodet når hun sier at hun heter Josefine. Ingen har hørt om Gud, Jesus, jula eller kristendommen. ”Vi er alle guder”, sier moren, eller ”33” som hun nå heter.

”Sånn går det når du endrer fortiden. Når Jesus ikke lenger vil være Guds sønn, blir nåtiden gjort om til dette”, sier vennen Oskar oppgitt.

Senere får vi se Josef og Maria i Nasaret få besøk av en engel som forteller dem at ”det som har blitt forutsagt vil ikke skje. Den frelser som er født, nekter å frelse. Gud vil forlate dere. Fra nå av må dere leve uten håp”.

Resten av serien fram mot julaften handler ikke overraskende om at Josefine må reise tilbake til Jesu’ tid for å rette opp det hun har gjort, slik at kristendommen og verden kan reddes.

– Etnosentrisk og religionssjåvinistisk
– Dette er grov kristen demagogi fra NRK. Jeg har jo hørt om serien, men var ikke klar over at forkynnelsen var så eksplisitt som dette. Her legges det jo til grunn at det hadde vært et helvete på jord uten kristendommen. Det er en etnosentrisk og religionssjåvinistisk påstand. Dette er en vulgarisme som jeg trodde forsvant på 1800-tallet, sier Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund.

Han synes det er ekstra ille at det er barn som er målgruppa for denne eksplisitte misjoneringen fra statskanalen.

– Da Norge ble dømt i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2007, ble det understreket at man skal være ekstra forsiktig med å drive forkynnelse overfor små barn. Det hadde jo vært å håpe at også NRK kunne ta noe av dette inn over seg, sier pressesjefen.

Brun-Pedersen trekker fram at NRK alltid har vært flinke til å hjelpe kristne foreldre med å påvirke barna sine til å tro det samme som dem selv.

– Jeg skjønner at kristne foreldre setter pris på denne hjelpen, men for oss som vil at barna våre skal undre seg så lenge som mulig, og selv komme fram til sitt eget livssyn, så blir det problematisk med slike sterkt misjonerende serier på en statskanal, sier han.

Sendes kl. 15.30
Jesus og Josefine sendes hver dag kl. 15.30 på NRK Super fram til julaften. Dette synes HEFs generalsekretær Kristin Mile gjør saken enda verre.

– I tillegg til det Jens Brun-Pedersen påpeker, må jeg si at det ikke gjør saken noe bedre at serien sendes på et tidspunkt da mange barn har kommet hjem fra skolen og ser på tv alene, mens foreldrene fortsatt er på jobb, sier hun.

NRK vil vurdere kritikken
Programredaktør i Barne- og småbarnsredaksjonen i NRK, Vegar Breimo, synes det er vanskelig å kommentere detaljene i Brun-Pedersens og Miles kritikk.

– Vi får kritikk for at vi sender for lite om Jesus og vi får kritikk for at vi sender for mye. Det er vanskelig å gjøre alle til lags. Her og nå kan jeg ikke si mer enn at vi selvsagt vil se på kritikken fra Human-Etisk Forbund, og vurdere om dette er noe vi må ta hensyn til. Mer enn det kan jeg ikke si før vi får sett nærmere på saken, sier Breimo til Fritanke.no.

Jesus og Josefine er forøvrig sendt to ganger tidligere på NRK.

Bookmark and Share