Hovedside > NYHETER > 2010 > Anklager al-Kubaisi for intellektuell feighet

SISTE DEBATT:

10.2.2011
Harald Fagerhus
Vi trenger en religiøs lavalder!

10.2.2011
Martin Knutsen
Frie v.s gode valg?

14.1.2011
Morten Horn:
Myter om helse – og skepsis

15.12.2010
Rune Vik-Hansen
Hva er metafysikk?

15.12.2010
Ole P. Lien:
Tro uten følelser er troløshet

3.12.2010:
Ronnie Johanson:
Al-Kubaisi fortjener vår støtte

16.11.2010
Iver Dreiås:
HEF's Giordano Bruno

28.10.2010:
Sara Azmeh Rasmussen:
En sen beklagelse til HEF

26.10.2010
Bente Sandvig:
Svar til Hadia Tajik

26.10.2010
Didrik Søderlind:
Svar til Roger Christensen

18.10.2010
Roger Christensen:
Klisjeer om Sverigedemokraterna

plain box

Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

Redaksjonelt stoff i Fritanke.no står ikke nødvendigvis for Human-Etisk Forbunds regning.

plain box Kontakt
Telefon: 23156020
Fax: 23156021
plain box Besøksadresse
Humanismens Hus
St. Olavs gt. 27
Oslo
plain box Postadresse
Pb 6744, St. Olavs plass
0130 Oslo
plain box Ansvarlig redaktør
Kirsti Bergh
bergh {@} human.no
plain box Journalist
Even Gran
gran {@} human.no

Anklager al-Kubaisi for intellektuell feighet

 
Sindre Bangstad mener Walid al-Kubaisis film om det muslimske brorskapet er et konspiratorisk makkverk, og kritiserer al-Kubaisi for ikke å ville stille til debatt.

Tekst: Even Gran
Publisert: 30.11.2010

Sosialantropolog Sindre Bangstad har svært lite til overs for Walid al-Kubaisis film Frihet, likhet og det muslimske brorskap.
 
På søndag hadde NRK P2s Søndagsavisa en debatt om Walid al-Kubaisis film Frihet, likhet og det muslimske brorskap. Sosialantropolog Sindre Bangstad debatterte filmen med forfatter Lily Bandehy.

I en e-post til Dag og Tids Jon Hustad, sendt i kopi til en rekke redaksjoner inkludert Fritanke.no i dag, forteller Bangstad at al-Kubaisi nektet å møte ham til debatt om filmen. Han kritiserer at al-Kubaisi, i en kronikk i Dagbladet, slår ham i hardtkorn med Tariq Ramadan, en person al-Kubaisi anser som islamist, samtidig som han nekter å debattere.

– Fint hvis du kan formidle til vår felles venn Walid K. hvor intellektuelt feigt det oppleves at Walid erklærer blant annet til NRK P2 Søndagsavisa sist søndag at han ikke nedverdiger seg til å stille opp til debatter med sine faglige kritikere og heller ikke svarer på kommentarinnlegg i avisene, skriver Bangstad til Hustad.

Bangstad skriver videre at al-Kubaisi skal ha begrunnet dette med at han ”bare debatterer med politikere". Dette synes Bangstad er intellektuell feighet.

– Jeg tillater meg herved å informere utvalgte avisredaktører, stortingspolitikere og Fritt Ord om denne eksemplariske fremgangsmåten. (…) Walid må nok etterhvert komme opp med noe litt mer tankefullt og inspirerende enn å si at hans kritikere "ikke argumenterer”, skriver han.

Bangstad gratulerer ellers med ”en flott film full av udokumenterte sammensvergelsesteorier, påstander som ikke henger på greip, og fiffige stigmatiserende grep”. Han varsler at den vil bli ”grundig demontert” i en 3-siders artikkel i Klassekampen kommende lørdag, samt i en artikkel i Nytt Norsk Tidsskrift.  (Oppdatert 8.12.10: Les artikkelen i Klassekampen her)

Hatsk stemning
Overfor Fritanke.no utdyper han utspillet:

– Det er helt fortvilt å argumentere når folk legger seg på den linja. De bare slenger ut de mest vanvittige påstander, og så trekker de seg tilbake. Og folk svelger budskapet ukritisk. Det er nesten ikke noe poeng i å argumentere imot. Folk bryr seg lite om hva forskningen sier, når de først har bestemt seg for en slik konspirasjonsteori, sier Bangstad.

Han er skremt over lydopptaket fra premiærevisningen av al-Kubaisis film sist torsdag, slik den formidles av NRK P2s Søndagsavisa.

– Når Muhammed Usman Rana spør al-Kubaisi om han har forståelse for at filmen virker konspiratorisk og paranoid, bryter hele salen ut i hånlatter og buing. Det er en ufyselig stemning. Grensen for hvilke argumenter som er legitime å komme med trekkes videre og videre, og mediene er med og pisker opp stemningen, sier han.

Propagandafilm
Bangstad sammenligner al-Kubaisis film med nazistisk propaganda på 30-tallet.

– Dette er en propagandafilm som, stikk i strid med hva forskningen sier, bidrar til å befeste et inntrykk av at det er en global sammensvergelse anført av muslimsbrødrene for å etablere et islamsk herredømme i Europa. Samtidig legges det til grunn at norske muslimer, nærmest uansett hva de selv sier, er en del av denne planen. Denne måten å tenke på har vi vært vitne til før i Europa. Vi så det i propagandafilmer og litteratur på 30-tallet, konstaterer han.

Bangstad mener det faller på sin egen urimelighet å kalle personer som Abid Raja og Mohammed Usman Rana for islamister. Han understreker videre at han deler Walid al-Kubaisis sorg over at sekulært orienterte stater i midtøsten sliter i motbakke, men poengterer at dette ikke bare handler om islamisme.

– Det handler også om den nye politiske virkeligheten som er skapt etter at USA innledet ”krigen mot terror”, sier Bangstad.


Walid al-Kubaisi snakker med en del gufne typer i filmen. Denne karen fra Jemen presenterer seg først som en menneskerettighetsaktivist, helt til det går fram at menneskerettighetene tydeligvis ikke dekker retten til skifte religion.

Al-Kubaisi: – Jeg vil gjerne debattere

Walid al-Kubaisi møter gjerne Sindre Bangstad og andre til debatt så lenge tonen er saklig og respektfull.
 
Til Fritanke.no forteller Walid al-Kubaisi en ganske annen historie. Han vil gjerne debattere med Sindre Bangstad.

– Det jeg sa til NRK var at jeg helst ville diskutere med en politiker fordi jeg var redd at det kunne bli vanskelig å få til en saklig debatt med Muhammed Usman Rana når han var så sint og opprørt. Det var derfor jeg reserverte meg. Men hvis han vil møte meg med respekt, så stiller jeg gjerne til debatt i gjensidig respekt, sier han.

Det samme gjelder selvsagt for Sindre Bangstad og andre kritikere også.

– Jeg stiller gjerne til saklig og respektfull debatt. Men jeg synes det er nedverdigende å drive med skittkasting. Det var det jeg sa til NRK. Jeg er ikke interessert i hanekamp. Hvis Bangstad vil snakke med meg, er bare å ringe. Hvis jeg ikke tar telefonen, kan han sende en sms, så ringer jeg opp. Nummeret mitt står i katalogen, sier al-Kubaisi.

Han reagerer sterkt på at Sindre Bangstad sammenligner filmen hans med nazistisk propaganda.

– Bangstad sammenligner min film med tysk propaganda mot jøder. Dette er helt feil og opprørende. Min kamp mot muslimbrødrene og islamismen er en forlengelse av den kampen norske motstandsfolk kjempet mot nazismen. Det er jo denne kampen jeg identifiserer meg med. Islamismen er, som nazismen, en ødeleggende og totalitær ideologi som Europa må forstå at de bør bekjempe, sier al-Kubaisi.

Han understreker at han ikke kjemper en kamp mot religionen islam.

– Det går tydelig fram i filmen at jeg kjemper mot islamisme. Islamisme er politisk misbruk av islam som ødelegger religionen, sier han.

Les mer:

Bookmark and Share