Hovedside > NYHETER > 2010 > Lokker barn til kirken med Tårnagentene

SISTE DEBATT:

10.2.2011
Harald Fagerhus
Vi trenger en religiøs lavalder!

10.2.2011
Martin Knutsen
Frie v.s gode valg?

14.1.2011
Morten Horn:
Myter om helse – og skepsis

15.12.2010
Rune Vik-Hansen
Hva er metafysikk?

15.12.2010
Ole P. Lien:
Tro uten følelser er troløshet

3.12.2010:
Ronnie Johanson:
Al-Kubaisi fortjener vår støtte

16.11.2010
Iver Dreiås:
HEF's Giordano Bruno

28.10.2010:
Sara Azmeh Rasmussen:
En sen beklagelse til HEF

26.10.2010
Bente Sandvig:
Svar til Hadia Tajik

26.10.2010
Didrik Søderlind:
Svar til Roger Christensen

18.10.2010
Roger Christensen:
Klisjeer om Sverigedemokraterna

plain box

Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

Redaksjonelt stoff i Fritanke.no står ikke nødvendigvis for Human-Etisk Forbunds regning.

plain box Kontakt
Telefon: 23156020
Fax: 23156021
plain box Besøksadresse
Humanismens Hus
St. Olavs gt. 27
Oslo
plain box Postadresse
Pb 6744, St. Olavs plass
0130 Oslo
plain box Ansvarlig redaktør
Kirsti Bergh
bergh {@} human.no
plain box Journalist
Even Gran
gran {@} human.no

Lokker barn til kirken med Tårnagentene

 
Over nyttår setter Den norske kirke i gang et stort rekrutteringsopplegg basert på NRK-serien Tårnagentene. NRK benekter at serien er forkynnende.

Tekst: Even Gran
Publisert: 13.12.2010

I januar inviteres døpte og kirketilhørige barn til Tårnagenthelg i sin lokale kirke. Her skal barna få utforske sin lokale kirke, akkurat som Tårnagentene på tv.
 
”La barna utforske kirken, klokketårnet og Bibelen. La barna utfordre seg selv, menigheten og nærmiljøet med oppdrag som starter i Bibelens fortellinger.”

Slik formuleres det på nettsidene til ”Tårnagenthelg”. Tiltaket er dratt i gang av Den norske kirke og Søndagsskolen, og tar utgangspunkt i barne-tv serien Tårnagentene.

Dette er en serie som skal sendes på NRK Super denne jula. Fritanke.no har tidligere skrevet at serien er delfinansiert med midler fra Den norske kirkes trosopplæringsreform, samt penger samlet inn av Søndagsskolen med mål om ”å formidle verdier for livet til barna i Norge”. Episodene har navn som ”Profeten taler”, ”Englebesøk” og ”Barnet i krybben”, leser vi på NRK.no.

Tårnagent-helg i 588 menigheter
Under den planlagte Tårnagenthelga, som holdes den siste helga i januar, inviteres barn over hele landet over til å utforske sin lokale kirke, og da spesielt kirketårnet.

Det er nemlig i kirketårnet hovedpersonene i tv-serien holder til. Der har vennene Silje, Malin, Markus og Bendik et hemmelig klubblokale. Like før jul blir de innviet i en gammel hemmelighet som hjelper dem til å reise 2000 år tilbake i tid. Der får de møte Jesus og andre bibelske figurer. De fire vennene får blant annet høre at en fare truer Jesusbarnet og blir bedt om å passe på.

I skrivende stund er det 588 norske menigheter som vil invitere barn til kirkebesøk under Tårnagenthelga.

Fritanke.no har fått oversendt en invitasjon fra Haslum menighet i Bærum (pdf). Her spilles de mye på barnas nysgjerrighet. Barn utfordres til å komme og utforske hemmelige rom i kirken, akkurat som de fire hovedpersonene gjør i tv-serien.

Tårnagent-gudstjeneste på søndag
Fra sentralt hold i Den norske kirke fortelles det at barna skal løse ulike oppdrag som gir dem innsikt i bibelfortellinger og kirkehusets mange hemmeligheter, blant annet kirketårnet.

I den statseide allmenkringkasteren NRKs juleserie for barn, Tårnagentene, følger vi Silje, Malin, Markus og Bendik. Serien er sponset av Søndagsskolen og Den norske kirkes trosopplæringsreform.
 

– Og på søndagen skal 8-åringene få være med og gjennomføre gudstjenesten som får sitt tydelige Tårnagent-preg! forteller seksjonsleder i Kirkerådet, Kristine Aksøy, i en pressemelding på Kirken.no.

NRK: – Ikke forkynnelse
Da Fritanke.no snakket med prosjektsjef i NRK Super, Gitte Calmeyer, om Tårnagentene i mars 2010, avviste hun at serien er forkynnende.

– Den er slett ikke forkynnende. Det er ikke oppgaven vår i NRK Super å forkynne religion. Vi ønsker å speile norske barns virkelighet, og i dette ligger det også å speile den religiøse bakgrunnen for jula, sa hun.

Hun mente at hvis andre bruker serien til å forkynne, så får det være deres sak. 

– Jeg kan bare svare for hvordan vi i NRK Super vurderer dette, og vi har selvsagt ingen intensjon om å forkynne, sa Calmeyer som også poengterte at NRK har det fulle og hele redaktøransvaret for serien.

Eksternsjef i NRK, Petter Wallace, har understreket overfor Fritanke.no at produsenten av serien, det kristne produksjonsselskapet Vidvinkel media, har lovet at serien ikke skal være forkynnende.

– Det er et krav som vi forventer at produsenten skal ta til følge. Vi har også gjort det klart at det må være vanntette skott mellom seriens sponsorer og den redaksjonelle styringen av serien. Dette forventer vi at produsenten skal følge. Det er en forutsetning for at serien skal sendes, skrev han i en epost til Fritanke.no i november 2010.

Brun-Pedersen: – NRK er en kristen mediebedrift
Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, tviler på at NRK er interessert i å formidle religion og livssyn på en balansert måte,

– Jeg tror vi bare må innse at NRK er en kristen mediebedrift.

Jens Brun-Pedersen

– Jeg har få illusjoner igjen når det gjelder NRK og kristen forkynnelse. Nå nylig har NRK-sjefen stått fram og forsvart enveis kommuniserende, uimotsagte kristne monologer på radio, altså andakter. Jeg tror vi bare må innse at NRK er en kristen mediebedrift, sier han.

Når det gjelder Tårnagentene, er han avventende.

– Jeg har jo ikke sett programmet, men når vi ser hvordan Den norske kirke bruker programmet, er det jo grunn til å tro at det er et visst samsvar mellom programmets innhold til kirkens trosgrunnlag, sier han. 

Les mer:

  • Leder i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til Fritanke.no at sponsingen fra Søndagsskolen og Den norske kirke må annonseres tydelig, ellers kan Tårnagentene være i strid med Tekstreklameplakaten.
  • Tårnagentene erstatter den danske kristne serien Jesus og Josefine som også NRK nå innrømmer ble problematisk. Jens Brun-Pedersen kalte den danske serien "grov kristen demagogi" da Fritanke.no skrev om serien rett før jul i fjor.