Hovedside > REPORTASJE > Møt humanister fra hele verden i Second life

SISTE DEBATT:

10.2.2011
Harald Fagerhus
Vi trenger en religiøs lavalder!

10.2.2011
Martin Knutsen
Frie v.s gode valg?

14.1.2011
Morten Horn:
Myter om helse – og skepsis

15.12.2010
Rune Vik-Hansen
Hva er metafysikk?

15.12.2010
Ole P. Lien:
Tro uten følelser er troløshet

3.12.2010:
Ronnie Johanson:
Al-Kubaisi fortjener vår støtte

16.11.2010
Iver Dreiås:
HEF's Giordano Bruno

28.10.2010:
Sara Azmeh Rasmussen:
En sen beklagelse til HEF

26.10.2010
Bente Sandvig:
Svar til Hadia Tajik

26.10.2010
Didrik Søderlind:
Svar til Roger Christensen

18.10.2010
Roger Christensen:
Klisjeer om Sverigedemokraterna

plain box

Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

Redaksjonelt stoff i Fritanke.no står ikke nødvendigvis for Human-Etisk Forbunds regning.

plain box Kontakt
Telefon: 23156020
Fax: 23156021
plain box Besøksadresse
Humanismens Hus
St. Olavs gt. 27
Oslo
plain box Postadresse
Pb 6744, St. Olavs plass
0130 Oslo
plain box Ansvarlig redaktør
Kirsti Bergh
bergh {@} human.no
plain box Journalist
Even Gran
gran {@} human.no

Møt humanister fra hele verden i Second life

Det er ikke bare på Facebook at humanister møtes på nettet. Det finnes også en egen ”humanist-hage” i den virtuelle nettverdenen Second life. Hvis du registrerer deg som innbygger der, kan du hver uke møte og diskutere med humanister fra hele verden.

Tekst: Even Gran
Publisert: 8.5.2007


Nedgangen til biblioteket.

Second life er trolig verdens største internettbaserte virtuelle verden. Nylig rundet online-verdenen seks millioner registrerte brukere. På det meste har det vært over 30.000 brukere pålogget samtidig.

Brukerne beveger seg rundt i verdenen med en figur – en avatar – som man selv kan bestemme kjønn og utseende på. Second life-brukerne er helt anonyme. Det er faktisk ikke mulig å bruke sitt virkelige navn. Når man registrerer seg, må du velge et eget Second life-fornavn og etternavn fra en forhåndsdefinert liste.

Det omsettes ganske mye virkelige penger i Second life. Brukere betaler for å kjøpe seg land, hus, klær og utstyr, akkurat som i det vanlige livet. Man veksler virkelige penger mot Second life-pengene "Linden dollars".

Humanist-møte en gang i uka
Mange grupper og interesseorganisasjoner har opprettet egne områder i Second life, også humanistene. Disse områdene brukes til å sosialisere seg og diskutere med likesinnede, samt selvsagt å påvirke de som måtte komme innom.

I området ”SL Humanism garden” møtes humanister hver søndag kl. 23:00 norsk tid (kl. 14:00, US Pacific time), for å diskutere ulike tema. Sist søndag var det ”Who is your humanist, secular, freethinker or atheist hero” som stod på agendaen.

Tilknyttet den humanistiske hagen finner du også et humanistisk bibliotek. Her kan du kan lese utdrag fra diverse humanistiske bøker. Du finner blant annet utdrag fra Richard Dawkins’ ”The God delusion”, Amsterdam-deklarasjonen om humanisme og andre tekster som avviser Gud og/eller forklarer hva humanisme er for noe.


Her kan du velge tekstutdrag fra en rekke humanistiske bøker. Tekstene kan enkelt kopieres over på pcen din og skrives ut.


På veggene inne på biblioteket henger det plakater som er ment å få fram hva det humanistiske livssynet handler om, og hva det ikke handler om.

Giordano Bruno og Kurt Vonnegut hedres
Utenfor biblioteket, i selv hagen, er det en rekke plakater og bilder som skal opplyse de besøkende hva humanisme er.

Går man ned i det ene hjørnet kan man imidlertid mistenke at en eller annen new age-gruppe har okkupert en snipp av humanist-hagen. Her er det nemlig noen skjell der hvor man kan trykke ”relax”. Da setter figuren din seg ned i lotusstilling og forsvinner inn i metitasjonsland.


Hva? Har humanist-hagen blitt infiltrert av new-age?

Forfrisket etter noen minutters meditasjon, kan du betrakte en stor statue av Giordano Bruno som også står der. Han ble brent ihjel for kjetteri av den katolske inkvisisjonen på 1600-tallet.


Sammen med det store flagget som markerer hvem som eier dette landet, står en statue av Giordano Bruno. Statuen er en kopi av Bruno-statuen som står på Campo del fiori i Roma. Hvis du går bort og trykker på den blå i-en, får du mer informasjon om Bruno.

Litt lenger bort finner vi et minnesmerke over forfatteren og humanisten Kurt Vonnegut, som døde nylig. På toppen av fossen som renner i den ene enden av hagen, står det en gedigen humanist-logo med en boks mellom hendene – symbolet til ”SL Humanism”.


Kurt Vonnegut hedres med et minnesmerke.

I retning av fossen ligger det et slags kafé-område. Det er her de ukentlige diskusjonsmøtene finner sted. Second life-innbyggeren som leder møtene, og som har bygd mesteparten av humanist-hagen heter Torin Golding. Det er også han/hun som innkaller og skriver referat fra møtene. De kan du forøvrig lese nede i biblioteket. Men hvem ”Torin Golding” er i virkeligheten, er det ingen som vet.


I dette området holdes de ukentlige diskusjonsmøtene. På plakaten til høyre står det "Grounds for thought". Øverst på fossen står det en gedigen humanist-logo.

Denne Youtube-filmen forteller deg mer om humanisthagen i Second life.

Hvordan besøke humanisthagen?
Hvis du vil besøke humanistene i Second life må du først gå på nettsida til Second life og registrere deg, bestemme hvilket navn du skal ha i nettverdenen, hvilket kjønn du skal ha og hvordan avataren (figuren) din skal se ut.

Etter å ha gjort det, får du tilbud om å laste ned Second life-programmet. Når du har installert dette, kan du besøke Second life. Du kommer til ”SL Humanism garden” ved å søke etter dette og trykke ”teleport”.

Og hvis du treffer en innbygger med veldig stygge bukser, så er det en viss sjanse for at du kan si hei til Fritanke.no sin journalist.


Skal man være innbygger i humanist-hagen må man også forholde seg til visse regler. Disse er behørig slått opp.