Hovedside > REPORTASJE > Ida fikk hilse på folket

SISTE DEBATT:

10.2.2011
Harald Fagerhus
Vi trenger en religiøs lavalder!

10.2.2011
Martin Knutsen
Frie v.s gode valg?

14.1.2011
Morten Horn:
Myter om helse – og skepsis

15.12.2010
Rune Vik-Hansen
Hva er metafysikk?

15.12.2010
Ole P. Lien:
Tro uten følelser er troløshet

3.12.2010:
Ronnie Johanson:
Al-Kubaisi fortjener vår støtte

16.11.2010
Iver Dreiås:
HEF's Giordano Bruno

28.10.2010:
Sara Azmeh Rasmussen:
En sen beklagelse til HEF

26.10.2010
Bente Sandvig:
Svar til Hadia Tajik

26.10.2010
Didrik Søderlind:
Svar til Roger Christensen

18.10.2010
Roger Christensen:
Klisjeer om Sverigedemokraterna

plain box

Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

Redaksjonelt stoff i Fritanke.no står ikke nødvendigvis for Human-Etisk Forbunds regning.

plain box Kontakt
Telefon: 23156020
Fax: 23156021
plain box Besøksadresse
Humanismens Hus
St. Olavs gt. 27
Oslo
plain box Postadresse
Pb 6744, St. Olavs plass
0130 Oslo
plain box Ansvarlig redaktør
Kirsti Bergh
bergh {@} human.no
plain box Journalist
Even Gran
gran {@} human.no

Ida fikk hilse på folket

 
Det var trengsel rundt det lille skjelettet da allmenheten for første gang fikk se verdens mest berømte fossil.

Tekst og foto: Even Gran
Publisert: 5.6.2009


Folk stimlet sammen for å ta en titt på Ida. Bildet er tatt noen minutter etter at dørene åpnet.

Etter at museumsdirektør Arne Bjørlykke og Ida-pappa Jørn Hurum hadde sagt noen ord, og stortingsrepresentant Inge Lønning formelt hadde åpnet utstillingen, kunne folk strømme inn.

Utstillingslokalet var ikke så stort, og de fleste fant fort fram til utstillingens hovedattraksjon, fossilet Ida. Litt trengsel var det i starten, men ikke verre enn at alle fikk mulighet til et nærstudium av fossilet. Det gjaldt bare å vente på tur.


Slik kan Ida (innfelt) ha sett ut da hun levde. Zoologisk museum har laget en modell av "vår stammor" som står utstilt rett ved siden av selve fossilet.

Vil ha Ida ut til folket
– Så langt er det bare forskere og pressefolk som har fått sett Ida. Det har hele tiden vært et premiss fra min side at Ida skulle ut til folket. Fossilet er kjøpt for offentlige midler, og da skulle de bare mangle om ikke folket skulle få se henne, sa Jørn Hurum i den korte åpningstalen sin.

Hurum har vært den ledende forskeren bak lanseringen av Ida. Fossilet er til og med kalt opp etter datteren hans.

Hurum har høstet en del kritikk for måten Ida har blitt solgt inn på. Formuleringer som "the link" og at funnet er "revolusjonerende" har ikke falt i god jord hos alle. Men det var det ingen som nevnte i åpningstalene. Her var det bare begeistring over det fantastiske fossilet som Universitetet i Oslo nå har det privilegum å stille ut.

Ida er forøvrig ikke ment å være hovedattraksjonen på utstillingen heller. Det er det Charles Darwin som er. Utstillingen, som egentlig heter "Kan vi tilgi Darwin?" markerer at det i år er 150 år siden Artenes opprinnelse kom ut.


Jørn Hurum svarte på spørsmål fra interesserte besøkende.

Flaks at hun er så hel
Ida-fossilet ble funnet i Messel i Tyskland, rett sør for Frankfurt, i et område der det av naturlige årsaker er mange forhistoriske fossiler. Ida er det eldste og mest intakte fossilet som noengang er funnet der.

– Det var egentlig flaks at Ida ble så hel. Det er slett ingen selvfølge at man unngår å skade fossilene når man tar ut den skiferen som fossilene ligger i. Men i Idas tilfelle gikk det bare ut over den ene bakfoten, så hun er 95 prosent komplett, fortalte Hurum.  

Hurum la til at Ida er støpt inn i lufttett polyester. Dette skjedde kort tid etter at hun ble funnet. Hvis man ikke hadde gjort dette, ville fossilet ha gått i oppløsning av seg selv.

– Hva vil skje med Ida nå framover?

– Hun skal ut en liten tur til Tyskland nå i sommer, men etterpå blir hun her på museet fram til jul ihvertfall. Så er det sikkert noen andre som kunne tenkt seg å stille henne ut andre steder, men det er det ikke bestemt noe om ennå, sier Hurum.

Universitetet i Oslo eier Ida, men Hurum vil ikke ut med hvor mye hun har kostet. Det er imidlertid kjent at Universitetet i Oslo skal ha bidratt med 2,3 millioner av de 4,5 millionene Naturhistorisk museum ba om i 2007 da fossilet ble kjøpt.


Det var trangt om plassen i det lille utstillingslokalet.  Ida er midt i klyngen ved veggen til venstre. 

– Hun er en ape

Human-Etisk forbund er blant sponsorene til Ida-utstillingen.
 
Plansjer på utstillingen slår utvetydig fast at Ida er en 47 millioner gammel ape, og at hun således er stammoren til det som senere skulle bli mennesket.

Dette er det imidlertid faglig uenighet om. Flere biologer har ment at Ida er en halvape, og dermed befinner seg på en gren av utviklingen som mennesket ikke er en del av. Dermed er hun heller ikke vår "stammor" eller "the link" som fossilet har blitt markedsført som.

Hurum avviste kritikken overfor Fritanke.no.

– Vi mener jo at hun er en ape, og dermed vår "stammor". Vi har argumentert grundig for dette i den vitenskapelige artikkelen vi har publisert. Mitt inntrykk er at mange av de som kritiserer oss ikke har satt seg godt nok inn hvordan vi argumenterer, sa Hurum.


– Ida er en ape, og ikke en halvape. Dermed er hun også en tidlig stammor for mennesket, mener Jørn Hurum og forskerne som har lansert Ida som "The Link". Andre forskere mener hun hører hjemme blant halvapene. Plansjen er fra utstillingen.

Les mer på Ida-fossilets nettsted: www.revealingthelink.com

Del på Facebook