Hovedside > REPORTASJE > 2010 > Vi tok pulsen på Operasjon Dagsverk i Oslo

SISTE DEBATT:

10.2.2011
Harald Fagerhus
Vi trenger en religiøs lavalder!

10.2.2011
Martin Knutsen
Frie v.s gode valg?

14.1.2011
Morten Horn:
Myter om helse – og skepsis

15.12.2010
Rune Vik-Hansen
Hva er metafysikk?

15.12.2010
Ole P. Lien:
Tro uten følelser er troløshet

3.12.2010:
Ronnie Johanson:
Al-Kubaisi fortjener vår støtte

16.11.2010
Iver Dreiås:
HEF's Giordano Bruno

28.10.2010:
Sara Azmeh Rasmussen:
En sen beklagelse til HEF

26.10.2010
Bente Sandvig:
Svar til Hadia Tajik

26.10.2010
Didrik Søderlind:
Svar til Roger Christensen

18.10.2010
Roger Christensen:
Klisjeer om Sverigedemokraterna

plain box

Fritanke.no er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

Redaksjonelt stoff i Fritanke.no står ikke nødvendigvis for Human-Etisk Forbunds regning.

plain box Kontakt
Telefon: 23156020
Fax: 23156021
plain box Besøksadresse
Humanismens Hus
St. Olavs gt. 27
Oslo
plain box Postadresse
Pb 6744, St. Olavs plass
0130 Oslo
plain box Ansvarlig redaktør
Kirsti Bergh
bergh {@} human.no
plain box Journalist
Even Gran
gran {@} human.no

Vi tok pulsen på Operasjon Dagsverk i Oslo

 
I dag har byer og tettsteder over hele Norge vært full av ungdommer som samler inn penger til årets Operasjon Dagsverk. Vi tok pulsen på Oslo sentrum.

Tekst og foto: Ane Maus Sandvig
Publisert: 28.10.2010


Irene (14) og Lise (14) synes det er morsomt å selge muffins til inntekt for OD.

Artikkelforfatter Ane Maus Sandvig (16) har selv bidratt til Operasjon Dagsverk i dag, blant annet ved å lage denne reportasjen for Fritanke.no.
 

I dag har det vært Operasjon Dagsverk, og videregående og ungdomskoleelever over hele landet er ute i arbeid for å samle inn penger til årets prosjekt; Èn by – to verdener. 

Pengene fra årets innsamling skal gå til Kirkens Nødhjelps arbeid for ungdom i slumområdene i seks brasilianske storbyer. Målet er å gi ungdommene en reell mulighet til å kunne forsørge og klare seg selv – uten å måtte gå inn i de kriminelle miljøene. I slumområdene – eller favelaene som de kalles - er det stor fattigdom og nød, mens det på den andre siden av byen er stor velstand.

Om noen sier navnet ”Brasil” tenker du kanskje på fotball og kaffe, men som en ung hjelpearbeider fra favelaene sa da han besøkte vår skole; det er bare fasaden. Brasil er et av verdens mest klassedelte samfunn, der man ikke behøver å gå mange meterne fra høye boligblokker med svømmebasseng på taket og tennisbane i bakgården, til små blikkhus uten verken elektrisitet eller tilgang på rent vann.

I de sistnevne områdene er det stor arbeidsledighet og nød, også for ungdom. Ved å bygge opp fritidssentere, gi yrkesrettete kurs og opplæring i rettigheter og organisasjonskunnskap ønsker årets prosjekt å snu dette. I dag bidrar ungdom i hele Norge med et dagsarbeid for å bedre situasjonen for ungdommen i favelaene, og jeg har snakket med noen av dem.

Det første jeg tenkte da jeg kom ut på gata var; ”Hva om jeg ikke finner noe?”  Dette viste seg raskt å ikke være noe å bekymre seg for. Allerede da jeg kom til Nationaltheatret hadde jeg gått forbi sikkert ti kakeselgere.


Amiin og Nasera Artan som selger boller og kaker på Nationaltheateret.

De første jeg snakket med var søkenparet Amiin (12) og Nasera (14) Artan. De har stått utenfor t-banen i 20 min og allerede solgt boller og kaker for 200 kr. Nasera sier hun mener Operasjon Dagsverk er et morsomt og viktig prosjekt, der de selv får hatt det gøy med å selge boller mens barn og ungdom i andre deler av verden får det bedre for de pengene de tjener inn.

Prisen på boller bestemte kjøperen selv, og Nasera sier at dette gjorde at mange gjerne gir litt ekstra.

- De betaler gjerne 50 kr for en bolle, noe de antagelig ikke hadde gjort om vi hadde bestemt prisen, forteller hun.


Aleksandra Schultz, Mirna Porobic og Habon Beegsi

På vei videre oppover Karl Johan møter jeg Habon Beegsi, Marna Porobic og Aleksandra Schultz som alle går på IB-linja på Berg vgs. De har en litt annerledes jobb enn de fleste andre. På én time har de klart å verve 15 nye medlemmer til Røde Kors Ungdom.

Vanligvis er det ingen betaling for å verve medlemmer, men fordi det er Operasjon Dagsverk i dag får de gjøre det som sitt dagsverk. En del av timeplanen deres på International Baccalaureate (IB)-linja er avsatt til frivillig arbeid, og de er alle aktive i Røde Kors Ungdom.

- I dag er en perfekt dag for verving, siden det er Operasjon Dagsverk og folk er ekstra motiverte, sier Habon.


Kristin (15), Ida Helene (15) og Nora (15) spilte ved Stortinget

Kristin (15), Ida Helene (15) og Nora (15) har stått og spilt utenfor Stortinget t-banestasjon i et par timer når jeg møter dem. De valgte å spille fordi de synes det er en morsom måte å bidra til noe bra på.

Alle går de på Lofsrud ungdomsskole og synes Operasjon Dagsverk er et veldig godt prosjekt både fordi det opplyser og fordi det gir ungdom, som kanskje ellers ikke har så mye penger å gi bort, en mulighet til å bidra ved å jobbe. Det eneste er misfornøyd med i forbindelse med OD er innstillingen til mange av klassekameratene deres på skolen

– Det er mange som bare ser på det som en fridag og ikke gidder å jobbe, sier Kristin.


Sol (16), Emil (16) og Johan (16) spiller gitar, synger og selger boller

Sol , Emil og Johan er alle seksten år og går dramalinja på Nissen vgs. De hadde lyst til å gjøre noe litt annerledes og kreativt på OD dagen og valgte derfor å spille og synge. I tilegg har de en ”Legg igjen en slant – ta deg et kakestykke”-kurv stående. De har stått der i nesten en og en halv time og allerede tjent 800 kr.

- Det føles godt å gjøre en innsats for OD, sier Sol, og de andre er enige

- Og folk er veldig gavmilde – i stad var det til og med en gammel alkoholiker som ga oss de siste pengene han hadde og panten på ølflaska si, sier Johan.

- Det var ganske rørende faktisk – han sa at han mente ungdommene i Brasil trengte pengene mer enn ham, sier Emil.


Tobias (16) og Steinar (17) spiller gitar og leser dikt av Jan Erik Vold

Utenfor Stortinget står to gutter, Steinar (17) og Tobias (16). I panna til Steinar står det skrevet ”Dikt” og i fanget har han en diktbok han leser høyt fra mens Tobias akkopangerer ham på gitar. Begge to går på dramalinja (kanskje ikke så vanskelig å gjette seg til?) på Ski vgs. Foreløpig har de ikke tjent mer enn 25 kr, men har ikke stått der så lenge heller – og positive er de.

- Jaja, Jan Erik Vold slår an vet du – kom tilbake om en halv time så har vi sikkert et par hundringser” sier Steinar og Tobias nikker og er enig.

Når jeg spør hvorfor de valgte å lese dikt ved Stortinget får jeg til svar fra Steinar;

- Fordi Jan Erik Vold er genial, sier han. - Og fordi vi ikke fikk noen andre jobber da, legger Tobias til.


Aslak og Fredrikke fra ODs hovedkomité

Ved Stortinget står også Fredrikke og Aslak som er medlemmer av Operasjon Dagsverks hovekomité. De deler ut flyers og buttens og informerer om årets OD prosjekt. Som Fredrikke sier er det positivt at folk får vite mer om hva det er de faktisk støtter når de kjøper boller, muffins og kaker eller legger igjen en tier i gitarkassa til en av de mange gatemusikantene på Karl Johan – de håper at det også vil bidra til at folk gir mer.

Begge er veldig engasjert i OD og opplever at folk de snakker med også er interesserte og ønsker å hjelpe.

- Prosjektet i år går strålende og vi håper at innsamlingen vil gi mye penger til prosjektet, sier Fredrikke.

Her er noen andre ivrige som jobbet på OD-dagen:


Rana (15) og Helen (15) fra Lofsrud ungdomsskole solgte boller utenfor Stortinget.


Regine (13) og Solfrid (13) danser til "Waka Waka" på Karl Johan og tjener på den måten inn penger til OD-dagen.

Bookmark and Share